В регистъра на обществените поръчки са публикувани документите по обявените от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обществени поръчки за избор на изпълнители за зимно поддържане на пътищата за 2022/2023. От тях могат да се възползват и земеделски производители с подходящата техника.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Обществените поръчки са за зимното почистване на автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и „Марица“, както и за републиканската мрежа в пет от шестте района за планиране – Северозападен, Североизточен, Югоизточен, Южен Централен и Югозападен район.

Процедурата за Северен централен район също е обявена и документацията предстои да бъде публикувана в следващите дни в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Срокът за подаване на офертите е до 1 септември, а за Северен централен определения срок е 5 септември. 

Срокът за изпълнение на договорите по обявените процедури за зимно поддържане ще бъде не повече от 7 месеца. Индикативната им стойност е определена съобразно бюджета на АПИ за поддържане на 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Вижте стойностите на обществените поръчки и дължина на пътната мрежа по райони ТУК.

В обявените процедури е разширен кръгът на възможните участници. Могат да кандидатстват и фирми с опит в поддържането на пътища от общинската или уличната пътна мрежа. Целта е да се стимулира конкуренцията. Изискването е през последните 3 години да са осъществявали зимно поддържане на 150 км републикански или общински пътища или улици. 

В процедурите, провеждани предходни години, са допускани единствено участници с опит в изпълнение на подобни дейности само на републикански пътища, припомнят от АПИ.