Въпреки, че вече е втората половина на месец април, сняг все още вали във високите части на Искърското дефиле.

Нестабилно време: Обследвайте посевите, внимавайте за слани

„Надморската височина в нашия район е около 400 до 500 м, тоест не сме високопланинска част, но зимата не си тръгва“, разказва Георги Тончев, който отглежда овошки и картофи.

Площите му не са големи заради особеностите на релефа. Преди няколко години решава да усвои двата парцела с различни насаждения и то успешно. Сега обаче е притеснен.

„Снегът, който вали сега, е рехав. Не е като да затрупа и да създава трудности. Проблемът идва от рязката смяна на температурите от 20 до нула. Снегът като падне и се стопи, няма как да влезеш в изорания вече за картофите парцел и да работиш, защото е кално. От друга страна, това ту топло, ту студено време пречи и на овошката“, обяснява Георги.

Стопанинът е най-притеснен от това, че времето може да продължи да е толкова променливо и той да закъснее със засаждането на картофите, защото тепърва му предстои допълнителната обработка на почвата и оформянето на браздите. Към момента все още не може да ги направи заради валежите. Какви ще са щетите по овощните му дръвчета, тепърва ще установява.