Жътвата на ечемик започна в южна България. Очаква се през тази седмица на места да започне прибирането и на пшеницата. Това съобщи за Агри.БГ зърнопроизводителят и председател на Българската аграрна камара Костадин Костадинов на открит ден на пшеницата в Кубрат.


“Годината беше тежка, след една суха зима и студена пролет. Валежите, които паднаха през последния месец, върнаха надеждите на производителите за добра реколта. Но резултатите ще са ясни след прибирането на продукцията. Все още е твърде рано да говорим за цифри. Все пак след тежката минала година по отношение на пазарите, голяма част от земеделците са притеснени”, посочи зърнопроизводителят.


По информация на Костадинов все още има непродадена продукция от миналогодишната реколта: “Много колеги са произвели продукция на по-висока цена, с по-висока себестойност и в момента имат очаквания и надежди поне да си върнат разходите”. 


“В Добруджа годината беше много тежка - много суха и топла зима, пшениците почти не можаха да братят, но благодарение на това, че през последния месец паднаха дъждове, мисля, че нещата се подредиха и пшениците успяха да наваксат в развитието си, посочи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Зърнопроизводителят от Кубрат Мариела Йорданова също сподели своите очаквания за реколтата от есенници тази година:

“Очакванията ни са за нормална година - нелоша, недобра. Късните пролетни дъждове действително донесоха надежда, но донесоха и болести, проблеми с бури и градушки на места. Не могат да се компенсират тежките щети от есенните и зимните засушавания и късните застудявания”.
 

Според Мариела Йорданова, която е и семепроизводител, земеделците, които добре са подбрали сортовия състав на културите в полетата и са разпределили риска, би трябвало да имат минимални щети: “Имаме щети от сушата, от замръз, от дъждове, но различните сортове са различни като устойчивост на тези биотични и абиотични фактори”.
 

Костадин Костадинов съобщи, че на 11 юни (вторник) в пловдивското село Златитрап Националната асоциация на зърнопроизводителите ще проведе официално откриване на жътвена кампания 2024. Той пожела на зърнопроизводителите успешна и безаварийна жътва, благоприятно време и добри добиви.