Жътвата в Добричка област върви на няколко „фронта“. Успоредно с прибирането на хлебното зърно, вече няколко дни се жъне и лавандула. Тази култура изисква сухо и горещо време, за да се качи маслото в съцветията и да даде добър рандеман, споделят стопани. 

27 200 дка са площите с лилавата етерично-маслена култура в Добричка област. Към момента е прибрана зелената маса от малко над 7000 дка. Средният добив възлиза на 466,3 кг/дка. 

В отделни общини резултатите надхвърлят 600 кг/дка. Най-много – 8200 дка, са площите в община Генерал Тошево, в която започна да се сее лавандула още преди 10-15 години.

Официалната статистика у нас се дава в килограми зелена маса, но тя не кореспондира с крайния резултат, а именно – количеството дестилирано масло. Например при добиви от 700 кг лавандулов цвят могат да се получат от 3 до 15 кг етерично масло.

Земеделските стопани поясняват, че добивът от зелена маса не е показателен за това какво количество масло ще излезе след дестилацията. Количеството на ценната течност зависи от много фактори - от засадения сорт лавандула, от приложената технология, от условията при прибиране на цветовете, дори от самото дестилиране. На този етап горещото време благоприятства наливането на етерично масло. То се отлага най-много по чашките и горната част на цветоносната дръжка. Сортовете, които се сеят у нас, съдържат различен процент етерично масло – от 1,3 до 2,8. Често фермерите комбинират няколко сорта, за да получат от единия количество, а от другия качество. 

През годините назад стопаните са се радвали както на много добри добиви, така и на оскъдни резултати. Най-голямата радост обаче идва от добрата изкупна цена на маслото, която през последните години се оказа решаващият фактор за редуциране на площите с лавандула. Така от 90-100 000 дка в Добруджа останаха 3 пъти по-малко насаждения – 27 200 дка.

Сега стопаните са в очакване на пазар, който да оправдае надеждите им за по-добра търговия на ароматното масло.

Най-добрите оферти земеделците получиха преди 6 години, когато пазарът стигна до 250 – 280 лв./кг. На следващото лято търговията се срина и в следващите няколко години изкупните цени на маслото бяха от порядъка на 40, 45-50 лв./кг.