Накратко:
•    През сезон 2023/24 Руската Федерация е изнесла 55,4 млн. тона пшеница
•    Турция посредничи за коридор между Русия и нуждаещите се африкански държави


Световните цени на пшеницата остават под натиск от новините за реколтата в Русия, която представляваше 28% от световния износ на пшеница през миналата година. При прогнозите за намаляване на реколтата от пшеница в Русия през април и май световните цени се повишиха с 30%, но нова корекция в оценките доведе до по-ниски цени.

Според анализаторите на Русагротранс, през сезон 2023/24 Русия е изнесла 55,4 млн. тона пшеница, а делът на руската пшеница в световния износ се е увеличил до 28% в сравнение с 25% през сезон 2022/23.

Експортните цени за юлските доставки на руска пшеница с протеин от 12,5% за седмицата паднаха с 10 долара/тон до 222 долара/тон FOB, докато френската пшеница се предлагаше на 238  долара/тон /т, немската – на 244 долара/тон, а американската – при 222 долара/тон FOB.

Руската агенция SovEcon повиши прогнозата си за производството на пшеница в Русия през 2024/25 с 3,4 милиона тона до 84,1 милиона тона, докато експертите USDA в доклада за Юни понижиха прогнозата си с 5 млн. тона, от 88 на 83 милиона тона.

По последни данни в Ростовска област жътвата е приключена на 22% от площите със среден добив 3,6 т/ха, в Ставрополска област – на 53%, със среден добив 3,56 т/ха, което е малко по-малко от миналата година. В Краснодарския район, пшеницата е ожъната на 50% от площите със среден добив от 6,5 т/ха, което е в съответствие с миналата година. Близо 83% от изследваната пшеница е с високи хранителни качества.

В същото време, Турция е решена да възобнови черноморската сделка за зърно, но този път тя иска коридорът за зърно да минава през нейна територия и да доставя селскостопански продукти на „африкански държави с несигурна продоволствена сигурност, а не на Запада“, каза турският лидер Тайип Ердоган пред репортери след завръщането си от Астана, където участва в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) на 3-4 юли.

„Ние водим преговори с президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски от първия ден на конфликта. Обсъждаме с тях какво може да донесе нашето посредничество, какво може да се постигне. Имахме възможност да обсъдим проблемите руския президент на 3 юли в Астана“, каза Ердоган.

„Нещата започнаха добре в Черноморския зърнен коридор, през който, както знаете, транспортирахме 30 милиона тона зърно. Попитах руския президент как гледа на идеята този процес да се задвижи отново, оставяйки настрана доставките на зърно за Запада и създавайки коридор през Турция към Африка и други региони, чувствителни към продоволствената сигурност, и той отговори, че приветства идеята. Ще продължим преговорите в тази рамка. Надявам се, че благодарение на работата ни по този въпрос черноморският зърнен коридор ще се отвори отново", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.