Масово областните директори по земеделие обявяват пълна зрялост на ечемика и край на восъчна зрялост/начало на пълна зрялост на пшеницата, затова нека си припомним мерките за пожарна безопасност.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

При започване на жътвата житните култури се парцелират на площи за еднодневна работа с противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 метра, изпълнени чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване.

Преди реколтиране на площи над 100 дка писмено се уведомяват служителите на пожарната и се осигурява дежурство на трактор с водач с прикачен най-малко четирикорпусен плуг.

В жътвената кампания се използва земеделска техника, която е преминала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, или периодичен технически преглед съгласно Закона за движение по пътищата.

Нужно е осигуряването на пожаротехнически средства и искрогасители.

Забранява се изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, и използването на открити източници на огън. Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра от тях. 

Не се разрешават ремонтни дейности по линейни обекти, които минават през и/или покрай житните площи.

Юридическите лица, които стопанисват републикански, общински и частни пътища, минаващи през и/или покрай житни посеви, имат задължението механично да отстранят сухите треви и храсти, горими предмети и материали, припомнят от полицията в Монтана.