Във всички добруджански общини настъпи най-дългоочаквания момент – прибирането на реколтата от пшеница. „Жътвата започна успоредно с изборите за нов парламент, надяваме се това да е добър знак за всички нас“, коментираха с усмивка земеделски производители.

Важното - чуйте в AgriПодкаст

Ритъмът на кампанията може да бъде нарушен единствено от валежите и капризите на природата. Към момента условията за жътва са подходящи, температурите високи, а зърното готово, смятат още стопаните. 

„Жънем във всички добруджански общини“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Все още е трудно да се коментират добивите, тъй като в различните региони на областта са различни“.

Отделните полета дават от 500-550 кг/дка до 700-800 кг/дка.

Според Радостина Жекова ще се покрият очакванията и първите прогнози за средни добиви от 500-550 до 600 кг/дка.  

Единственият проблем са периодичните превалявания, които в отделните общини спъват кампанията.

Очертава се активното прибиране на реколтата да продължи от 2 до 3 седмици. Земеделската техника е проверена и готова за най-важната кампания – прибирането на хлебното зърно. 

Новата зърнена реколта е „натоварена“ с много очаквания. След финансовия колапс от 2020 г., породен от срива на добивите, сега земеделските стопани се надяват на добри резултати, за да покрият натрупаните загуби, дългове и кредити. Година по-рано добруджанци ожънаха средно 178 кг/дка, което имаше изключително тежки последствия.