Жътвата в трите области на Северозападна България – Враца, Монтана и Видин тази година ще започне поне 2 седмици след традиционния срок, в който обикновено комбайните влизат в масивите. Причина за това са обилните дъждове от началото на юни.

План ускорява работата на ДФЗ

„Вчера ходих да огледам как стоят нещата и съм сигурен, че не трябва да бързам. Има класове, които са абсолютно зелени още и това ще е проблем, защото ще свали качеството на реколтата“, коментира стопанинът Иван Иванов, който обработва земя в района на Предбалкана.

ечемик

Много от неговите колеги се стремят към ранната жътва, за да могат да засеят царевица като втора култура, но той ще изчака още малко.

„Сега като гледам какъв пек е, колко й трябва на една зърнена култура да дръпне и нещата да си дойдат на мястото. Тая година поне за разлика от миналата очаквам да прибера повече. Класовете са чудесни. Остава да задържи така топло още малко и да не свие я някоя буря, я някоя градушка и тази година ще сме добре“, оптимист е Иван.

ечемик

Според него заради наличието на достатъчно влага в почвата много добре се развиват, както ечемика, овеса и житото, така и слънчогледа и царевицата. Има места като козлодуйското село Гложене, където масиви частично бяха повредени от градушка, но те не са много. Той и колегите му се борили и с болестите и с вредителите, но към момента установява, че разходите за това не минават над икономическите прагове, за да бъдат определени като щета.

ечемик