Жътвата на ечемика при нас е в разгара си, а някъде вече и приключи, обяви от района на Бургас Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, пред Дарик радио.

План ускорява работата на ДФЗ

Въпреки дъждовния юни, реколтата от първите жътви в Бургаско е добра, а сериозни поражения по зърнените култури няма, увери Проданов. „В нашето стопанство жънем и пшеница вече", добави той и обяви, че добивите са в рамките на нормалното за региона.

Илия Проданов: Някои колеги се оплакват от прекомерна влага, трудно се стига до нивите с машините, но бурите и градушките са по-скоро от Нова Загора към София.

Добри очаквания за реколтата има и в Добруджа. Председателят на НАЗ Костадин Костадинов припомни, че традиционно в този край жътвите са малко по-късно и забавянето не е заради валежите през изминалите дни. По думите му засега есенниците са добре.

Националната жътвена кампания за тази година ще бъде официално открита с тържествен ритуал в Плевенско. Събитието е запланувано за 1 юли, от 11:00 часа. "Имам уверението, че ще присъства и служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков", съобщи още Костадин Костадинов.