Ранна пролет е най-доброто време за садете на малини. С какво се отличава жълтата или златната малина от червената и как се отглежда, научаваме от AgroXXI.

Предизвикателства и решения при отглеждане на ягодоплодни

Малините са култура, която се отглежда лесно и евтино. Сортовият разсад е отлично вложение на средствата, тъй като може да разчитате на реколта в продължение на 10 и повече години. Самата жълта малина представлява разновидност на традиционния горски плод. Нейните плодове са зрели, когато станат със златисно-жълт цвят, а не червен. За това е отговорна липсата на типични пигненти в самия сорт.

На вкус жълтата малина се отличава от червената. Тя е сладка, медена и на практика не е кисела. Тъй като е по-трудна за намиране, разсадът е по-скъп.

Жълтата малина е открита като естествена мутация на червената. Сортовете може да се различават по нюанси. При някои присъства златисто, а при други - розово. Според плододаването може да бъдат летни (узряват през юни и юли) или ремонтантни (два пъти годишно).

Ремонтантната малина дава най-голяма реколта в края на лятото и началото на есента на върховете на леторастите, които растат през цялото лято. След това, в началото на следващото лято, на същите клони ще получите втора реколта.

Най-важният съвет е да купувате здрави растения от авторитетни разсадници. Разсадът може да бъде с гола коренова система или в саксиийки.

За жълтата малина изберете най-слънчевото място. На полусянка реколтата ще бъде по-малка. Пред засаждане добре обработете почвата, внесете компост и комплексен почвен тор. Изкопайте тесен канал, през който корените да се развиват надолу.

Оптималното pH на почвата е 6,5 – 6,8. Не е желателно да торите твърде близо до датата на садене. За най-добър резултат направете го две седмици по-рано. Садете на разстояние 45-60 см, като разсадът трябва да е стабилен. Може да поставите 2-метрови дървени стълбове в двата края на редовете и да опънете въжета.

През лятото малината често страда от дефицит на азот. Тъй като през първата година не се мулчира, използвайте течен листен тор. Следващата година може да приложите мулч - компост или животински тор.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Наши фермери плащат повече за бране на малини и ягоди от европейските работодатели

Божидар Петков: Искаме сумарно работно време в земеделието

Над 20 комбайна събират малини у нас