Протестът на 8 юни, с който птицевъди се заканваха да целят с яйца мишени пред сградата на Министерския съвет, засега се отлага. Министерството на земеделието е обещало да им представи механизъм, с който да ги компенсира за загубите през последните три години, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Дни след като обявиха намеренията си за протестни действия, птицевъдният бранш е бил поканен на среща на 3 юни с екипа на земеделския министър Иван Иванов, за да обсъдят ситуацията в сектора. 

„Увериха ни, че птицевъдството ще бъде включено за подпомагане като уязвим сектор подобно на едрите и дребните преживни животни. Тъй като все още не сме получили конкретика и цифри за механизма, по който ще се случва това, отлагаме протеста до края на седмицата. Колкото и да ни е тежко положението, предпочитаме да сме толерантни и да не ескалираме напрежението – ако има шанс, все пак да ни бъде помогнато“, коментира Даниел Божанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Той и колегите му продължават да настояват за намаляване на ДДС на 5% и нисколихвени кредити от ДФЗ. По отношение на идеята за изкупуване на зърно от държавата от сектора смятат, че е по-удачно да се отделят средства, които да се дадат директно на стопаните за купуване на жито и царевица.

„Вече три месеца държавата се опитва да подкара този механизъм за купуване на зърно. Докато получават откази тези пари да бъдат вкарани в дружество „Врана“, вече стана време за жътва. Освен това когато един нов играч се намеси на пазара с бюджет от 1,1 млрд. лв., очакваме, че по пазарен принцип той би вдигнал цената изкуствено, вместо тя да бъде по-ниска. Това е притеснително“, смята браншовият представител. 

Затова на този етап животновъдите предпочитат да им бъдат дадени средства на база на направени разчети, за да могат сами да си закупят фуражи или суровини, когато цените по време на жътва са най-ниски. Остава обаче притеснителният факт, че тази година се очаква те да тръгнат от доста високи стойности, добави Божанков.