Радваме се, когато ни имате доверие и се обръщате към Агри.БГ за съдействие. Трудно е обаче, когато получаваме сигнал за нередности около добре познато на медиите лице от браншовите среди, към което нееднократно сме се обръщали за коментар върху проблемите на животновъдния сектор.

Пасища: Трябва ли да се дава приоритет на досегашния ползвател?

За да запазим добрия тон и да не вземаме страна, ще се опитаме да ви представим максимално безпристрастно конфликта, който съществува в ямболското село Горска поляна. От една страна, са стопаните, които твърдят, че не могат да стигнат до паша, а от друга страна, е техният колега Стоян Чуканов – председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България и координатор на България в Европейския икономически и социален комитет.

Животновъдите в селото твърдят, че многократно са подавали единични сигнали към МЗХГ и БАБХ, но сега смятат да се обединят и да изпратят официално писмо, в което молят за намеса от страна на контролиращите органи. Агри.БГ публикува това писмо с известни съкращения, но без редакторска намеса.

„Искаме всички в България, Брюксел и по света да прочетат и да научат какво се случва на терен в село Горска поляна. Г-н Чуканов е решил, че на всички местни животновъди не са им понятни закони и правила в държавата и е решил да „координира“ всичко в населеното място и околни села. Той влиза във владение, без позволение, а само с устни уговорки, като гради пътища и пасища и „координира“ кой къде да бъде. 

Ние от Горска поляна нямаме нужда от координатори и все още сме добре с ориентацията. Нашите животни също искат да пашуват. Молбата ни е към господата експерти в МЗХГ да вземат отношение към действията на Стоян Чуканов и да му потърсят отговорност. Надяваме се да ни чуете, за да не стигаме с молби до други институции, пък и извън страната.“

Тъй като от така написаното писмо не се разбира точно какъв е проблемът, ще дадем пример. По думите на групата животновъди Стоян Чуканов стопанисва с устна уговорка пасище, което е на гърба на стопанския му двор. Заедно с друг парцел, който купува наскоро, той на практика запушва неговите съседи, също животновъди, които остават с изход само към асфалтовия път. А по него е забранено да се движат животни. Стопаните твърдят, че Стоян Чуканов им възпрепятства всякакво друго минаване през черни пътища, за да стигнат до паша. 

Според потърпевшите като се мине по цялата мера на селището, се вижда, че всички пасища и пътища са опънати с тел. За да стигнат до горска паша например или до собствените си пасища, трябва да минат през електропастирите на Стоян Чуканов. Затова те призовават компетентните органи да дойдат на терен и да се убедят в правотата на думите им. Обещават, че ако нищо не се предприеме, темата ще има продължение. 

За да представим и другата гледна точка на конфликта, потърсихме за коментар самия Стоян Чуканов.

„Аз имам договори с държавата за наемане на пасища, за които плащам наем. Те нямат техни пасища. Като „минат“ 200 овце през моето пасище, какво става с него?! Не знам да има подадени сигнали срещу мене, но пък по мой сигнал миналата седмица дойде тричленна комисия от Областна дирекция по земеделие – Ямбол да изяснят на какво правно основание те се помещават в публично-държавна собственост от 200 дка, за която те не са плащали 8 години. За него те имат наглостта да казват, че е горска паша.

Нека да покажат документ, с който си плащат наема и са самонастанени вътре. Освен това има маршрути за движение на животни. Нека да покажат един декар техен и тогава общината ще им укаже откъде да минат, за да стигнат до него. По Конституция частната собственост е неприкосновена. Сега разбирам, че след като купувам имот, трябва да оставя някой друг да се шири в него, така ли?! Не мога да го заградя, да чистя и строя в него?! Аз имам нотариален акт, договор с държавата, те какво имат?!“, пита риторично Чуканов. 

Агри.БГ ще продължава да следи темата. Надяваме се, че проблемът ще се реши, без да се стига до ескалация на напрежението.