Животновъди от Калофер твърдят, че пасищата им са неправомерно попаднали в защитената територия на Национален парк „Централен Балкан" и това ги лишава от възможността да развиват дейността си, съобщава „Марица“.

Животновъди: Заклели сме се в млечните ни продукти да има само мляко

Проблемът е повдигнат от сдружение „Калоферски стопани“ на среща с експерти от Министерството на околната среда (МОСВ), община Карлово, директора на НП „Централен Балкан“ Генчо Илиев и кмета на града - д-р Емил Кабаиванов.

Фермерите настояват да бъде отменена подадената информация към Държавен фонд „Земеделие“ (по системата ИСАК) за забрана върху частните имоти в границите на НП „Централен Балкан“ в землището на Калофер до изясняване на проблема със собствеността.

Още от исканията, които бяха обсъдени на срещата са:

 - да се премахнат ограниченията за движение на МПС по държавните и общински пътища в землището на град Калофер, наложени от НП „Централен Балкан“, а при евентуални бъдещи намерения за ограничения ръководството на парка задължително да ги съгласува с община Карлово и АПИ; 

 - да бъде създадена гъвкава система за определяне на сроковете за пашуване

 - да се определят попадащи в резерватите водоеми, до които да е осигурен достъп за водопой на всички стада

 - представител на сдружение „Калоферски стопани“ да бъде включен в Консултативния съвет към директора на НП „Централен Балкан“.

„Като кмет на община Карлово предлагам в най-кратки срокове - до началото на септември тази година, да се създаде работна група. Тя следва да се произнесе и по проблемите в чии компетенции са и с какво конкретно общинското ръководство на Карлово може да помогне“, обеща на срещата д-р Кабаиванов 

В рамките на 45-60 дни работната група да излезе с доклад с предложения за промени в действащото законодателство и в Плана за управление на НП „Централен Балкан“, заяви намерение кметът.

Той обеща още, че ще запознае с предложението си министрите на околната среда, на регионалното развитие и на земеделието, Председателя на парламентарната комисия по околната среда и водите и народни представители от Пловдивска област.