Животновъди ще се срещнат с председателя на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Норберт Линс на 20 април. На нея фермерите ще споделят за проблемите в страната. Това съобщиха животновъдни организации от цялата страна по време на пресконференция в БТА.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

“Ще помолим Брюксел да спрат средствата, предвидени за България, до тогава докато не се сложи ред в тази мила родина. На наш гръб се говори за милиони, милиарди, но реално нищо не стига до родния производител. Секторът приключва”, каза председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов и добави, че през тази година всички ставки са намалели единствено в България на фона на кризата.

Михаил Михайлов от Национален съюз на говедовъдите в България също коментира:

“Секторът няма да се оправи и догодина. Единственото, което може да се направи е да се отпусне финансов ресурс. Изтървали сме всички влакове или т.нар финансови инструменти, от които другите държави в Европа се възползваха”, каза той.

Животновъдите призоваха министър Иван Иванов да помисли за сектора, защото нещата не са добре. Междувременно от Съюза на животновъдите в България поискаха оставката му.

“От ден на ден нещата са все по-зле. Една от причините заради, които сме на това дередже са европейските субсидии, които голяма част от тях се отклоняват. Много малко идват при нас.
Ние фермерите сме вилицата, с която някой боде кебапчето - чрез нас някой се облагодетелства. За толкова години, никой не ни помогна на нас. Според мен има някой, който има интерес нашата държава да не се развива”, каза животновъдът от Плевен Николай Романов.

Животновъдите разясниха, че имат уговорка и с птицевъдния, и свиневъдния бранш за срещата в Брюксел.

“След срещата на 20 април в Брюксел ще вземем решение за протест. Имаме уговорка с птицевъди и свиневъди, тъй като отидохме да се молим в министерството за спешна храна за животните. А оттам ни предложиха пари. Съответно на двата сектора - “Птицевъдство” и “Свиневъдство” им е казано, че ние сме отказали зърното и че те трябва да се разберат с нас. До 20 април Министерство на земеделието има време да вземе някакво конкретно решение относно сектора”, коментира Пенка Христова от Съюза на животновъдите в България.

Биволовъдите също не са доволни от случващото се.

“Тъй като ние не намираме разбиране, ще проведем среща в ЕП с Комисията по земеделие. Там ще поставим рязко нещата - или официално да обявят фалити на животновъдството в България и да ни покрият кредитите, или да се направи адекватна политика, която да помогне на тези хора да работят. България загива, не знам дали го виждате”, заключи Мария Степанчева - председател на Асоциация на биволовъдите в България.