В края на миналата седмица животновъди от Великотърновска област се срещнаха с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като по-рано не получиха целия размер на предвидената за т.г. субсидия. Вместо 29,73 лв. за овца, в сметките на повечето от тях бяха преведени по 14,59 лв. По-малка от определеното е и субсидията за кравите.

“Това е подигравка с нас. Не мислим, че тези пари ще помогнат фермите да оцелеят през зимата”, казаха ощетените стопани. Те бяха готови за протести, но първо решиха да разберат по какви правила работи Министерството на земеделието и храните. Животновъдите не бяха запознати и с наложените им санкции заради надписаната земя и разминаването в бройките на декларираните животни с установените по време на проверките от Националната ветеринарномедицинска служба.

По време на срещата с министър Найденов стана ясно, че има проблеми със системата за отчитане на бройките животни. Другото е, че фермерите не са разбрали как да кандидатстват за подпомагане. Онези, които са подали заявления и по двете схеми за отглеждане на овце и на кози за мляко, получават 29,73 лв. Само за овце и за кози субсидията е 14,59 лв.

Обещанието на министъра е животновъдите да получат остатъка от полагащата им се субсидия. Това обаче няма да стане веднага, защото има законови процедури. Трябва и да се вземат предвид наложените санкции за надписаните земеделски площи и разминаването в бройките животни.

Зърнопроизводителите също не получиха цялата субсидия, а европейската помощ, по 16,23 лв./дка, и част от националните доплащания от 7,55 лв./дка./ в-к Янтра днес