Едно от задълженията на всички животновъди съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност е да правят ежегодна инвентаризация на животните в своя обект. Данните се подават директно към БАБХ, след което се актуализира информацията във ВетИС.

Третата кризисна мярка: Кой колко ще получи?

„Изваждате справка при личния си ветеринарен лекар и подписвате декларация при него, ако сте съгласни с бройките и ушните марки. След това носите документите в счетоводството, но трябва да е с дата октомври месец на всяка година“, съветват се членове на вайбър групата „Жени фермери в България".

Поддържането на актуална информация във ВетИС за отглежданите в страната животни зависи от едновременното ангажиране на фермери, местна власт, регистрирани ветеринарни лекари и официални ветеринарни лекари.

Планирането на проверките по идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти се прави на база на риск анализ. Вземат се под внимание констатираните проблеми и несъответствия от предходен период, коментираха преди време ветеринарните власти за Агри.БГ.

Извадката се изготвя на централно ниво, като не човек, а компютър избира обектите за проверка според заложените критерии. По този начин се минимизира субективният фактор, подчертават от БАБХ.