Заради високите цени на фуражите и ниските изкупни цени на животинската продукция сме на червено. Аз си произвеждам фуража, но тези, които купуват, са зле и много от фермите ще фалират и ликвидират животни. Това сподели за Агри.БГ говедовъдът Николай Димов, който отглежда месодайни породи в село Стефан Караджово, община Болярово.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците 

По думите му в момента е безсмислено да се угояват телета. Изкупната цена на живите животни е 4 лв., което не покрива разходите.

„Подпомаганията по de minimis и Ковид мярката са мижави. Трябва да се мисли в друга посока и да водим разговори, защото ножът опира да кокала. Сега нещата не стоят добре и ще трябва да търсим някакво решение“, допълни Димов, който наскоро оглави Браншовата камара по месодайно животновъдство за следващите 4 години. 

Друг животновъд, но от Добричка област – Георги Даков, също коментира, че ако не си произвежда част от фуражите, ще фалира. Той отглежда 500 животни – овце, агнета и телета в село Сираково, община Генерал Тошево, и посочва като причина драстичното поскъпване на зърното и парите за ток.

За да бъде на сметка, Даков заменя пасищното отглеждане с оборно, след като обновява стопанството с проект по подмярка 4.1 от ПРСР. 

„Това е по-добрият вариант от това да търся работници, тъй като ги няма, губят животни, заминават си и ние оставаме отново сами. Идеята ми беше да направя тази нова ферма и да затворя цикъла, като ми предстои да направя и мандра,“ обяснява животновъдът пред БНР.