С плакати „Българските животновъди умират“, „Българско мляко за жълти стотинки“ и „Млякото е по-евтино от вода“, животновъди се присъединиха към протеста на зърнопроизводителите на границата с Румъния. Те настояват за спиране на безмитния внос на всички животински продукти от Украйна, научи Агри.БГ.

Проследете с нас темата за протестите ТУК

„Българската земя храни българския народ“ и „За чиста българска храна“ настояват още протестиращите. За съжаление, те в момента са принудени да продават под себестойност. Някои ферми вече фалират, други ще оцелеят, но за сметка на сивия сектор. „Докога мандрите ще се подиграват с труда ни?“, питат животновъдите.  

Стопани сигнализират, че в района на Хасково и Сливен изкупната цена на кравето мляко падна до 0,60-0,75 лв./л. Биволското мляко във Врачанско се изкупува на 1 лв./л, а овчето мляко върви по 0,95-1,20 лв./л. „Това не е ли убийствено за фермерите при цена на концентрирания фураж 0,80-0,90 лв.?“, питат реторично производители във фейсбук група. 

Всеобщо е мнението, че на мандрите няма как да се повлияе. Те могат да разчитат на вносна суровина, а държавата не може да се намесва с непазарни механизми. Вариант е сдружаване на фермерите или затваряне на цикъла с минимандра. Тук идва проблемът обаче с търсене на пазари и реализация и то в момент, когато фермерите пестят от разходи, отколкото да инвестират.

А какво ще се случи, ако Брюксел не се вслуша в гласа на протестиращите и удължи с още година решението си за безмитен внос от Украйна в знак на солидарност:

„Ще трябва да поискаме оценка на продуктите под себестойност, която да бъде покрита от държавата по регламент. Ако ни бъде отказано, ще трябва да поискаме смяна на земеделския екип и намеса на експерти от ЕС. Ако и това не стане, има още два варианта, за да запазим родните производители, но по-добре да не стигаме до тях“, коментира Пенка Христова, съпредседател на новосформирания Институт на жените фермери.