Животновъдите от Карловско и Сопотско са притеснени сериозно за пашата на животните си

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Предстоят много тежки летни месеци, а животновъдите от нашия район все още нямат правни основания за “Централен Балкан” и за “Пасторализъм”. Това каза Таня Петкова, представител на животновъдите от района по време на заседание на комисията по земеделие в Народното събрание. 

На въпросното заседание се очакваше да присъства министъра на околната среда и водите Борислав Сандов относно прилагането на мярка 10 „Агроекология и климат“ и по-специално направление „Традиционни практики за сезонна паша на животните (Пасторализъм)“ в текущия и бъдещия програмен период.

Според председателя на комисията - Пламен Абровски, от екоминистерството не са предоставили основателна причина министър Санвод да не присъства на заседанието, но така или иначе фермерите не можаха да зададат въпросите си. 

“Въпросът ми към министъра на околната среда и водите беше каква е причината все още да нямаме правни основания”, каза Петкова и добави, че в другите паркове, в които е позволена пашата - Рила и Пирин, стопаните вече имат правни основания и могат да кандидатстват. 

“Пасищата не достигат и това е спасението за нас животновъдите”, коментира Петкова и обясни, че стопаните са притеснени от забраните говеда да пашуват на определени места за разлика от дребните преживни, които имат повече площи. 

Отдавна животновъдите се оплакват, че общинските пасища и тези от държавния фонд са недостатъчни. Стопаните са принудени да изкарват животните си на паша и в националните паркове, но там правилата са строги. 

Фермерите са притеснени и от сроковете, които ги притискат, за да могат да подадат необходимите документи и да спазят разпоредбите.  Мария Терзийска, от синдикат “Защита” каза, че от организацията многократно са писали писма както до комисията по земеделие, така и до всички парламентарни групи, до МОСВ, няколко срещи. Няма чуваемост, няма диалог, не ни се отговоря на писмата. 

Депутатите в комисията изслушаха представителите не животновъдите и Пламен Абровски заяви от своя страна: “Ще продължавам да настоявам министър Сандов да дойде и да отговори на въпросите, които бяха поставени”. 

Според отговор на министърството на околната среда и водите (МОСВ) до комисията, министър Сандов няма отговорност при прилагането на мярка 10. Абровски обаче обясни, че това е вярно, но наполовина. 

“Реално погледнато мярката “Агроекология” се администрира от министъра на земеделието, но площите се стопанисват и правилата се определят от министъра на околната среда. Т.е. министърът на земеделието стъпва на вече изготвените правила от МОСВ.