Настояваме да отпадне 10-годишната възрастова граница за млечни животни под селекция. В противен случай браншът ще заведе дело за злоупотреба на власт и влияние, нехуманно отношение на Министерството на земеделието към животните на фермерите и принуда за изколване на високопродуктивни животни без подпомагане. Това пишат в свое писмо 19 фермерски и развъдни организации до земеделския министър и ресорен зам.-министър.

Животновъди, вижте по кои екосхеми ще може да получите подпомагане

За пореден път темата беше обсъдена на заседание на Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план. В своя защита от бранша посочват, че най-голям процент на млечните ферми в България е без интензивен метод на работа. 

„Всеки фермер може да реши кое животно е продуктивно и кое не. Никой животновъд няма да задържи цяла година и да изхранва животно заради субсидиране без да е плодовито и ако няма мляко, защото изхранването на това животно вече в 2022 г. е много скъпо. Също така тези животни ще отпаднат и от селекция, а приплодите няма да могат да се използват.

Продуктивно животно, отгледано и надминало тази възраст, се отглежда по най-хуманния начин и за това има и по-дълга продуктивност и нормален живот. Тези показатели в света се стимулират и такива животновъди се награждават. А относно генофонда и селекционните резултати вече се наблюдават показатели не свързани с производство, а с дълголетие“, се посочва в писмото.

Зад тях застават също учени и преподаватели в университети, но Министерството на земеделието не е склонно да прави крачка назад. Те дават за пример, че 25% от кравите са над 10 години и ще намалят субсидията за обвързано подпомагане с 25%. Но трябва да се има предвид, че селекционните крави над 10 години са под 1% и ако дават нужното количество мляко за доказване на реализация, не е ясно какъв е проблемът.

Стопани споделят, че в настоящата тежка икономическа обстановка се налага да оставят по-възрастните животни, ако от младите не излезе приплод и не дават мляко. Много малко от тях имат пари да си купят младо животно и да изхранват юници. В тази връзка от бранша предлагат при налагане на 10-годишна възрастова граница да се подпомогне производството на юници. От Министерството на земеделието отказват обаче с довода, че вече е късно за нови предложения към Стратегическия план. 

„Кравата до втората година не я заплождаш. Не дай си Боже да направи аборт, отива трета година. Или ако забременее и роди, първата година не я брой. Докато се разработи, й трябват поне две телета. Когато кравите се хранят интензивно, те се изтощават. И да искат, не могат да живеят повече от 10 години. Големите ферми могат да си позволят друго животно, но не и малките. Ще затрият поминъка на хората заради субсидии“, коментира браншови представител. 

Писмото с настояването да отпадне възрастовата граница е подписано от: Национално сдружение на млеко- и месопроизводителите в България, Обединени български животновъди, Съюз на животновъдите в България, Асоциация на българските биволовъди, Национална асоциация за развъждане на Монбелиард и Симентал, Асоциация за развъждане на Кафявата порода, Асоциация на развъдчиците на Черношарена порода в България, Асоциация за опазване и развъждане на породата „Местна дългокосместа коза“, Развъдна организация за автохтонни породи овце в България, Асоциация за Българското родопско говедо и Джерсей, Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството, Развъдна асоциация на българските породи говеда – Родопско късорого, Българско родопско, Искърско, Сдружение „Старият балкан“, Българска национална организация на зооинженерите за развъждане на породите селскостопански животни, Сдружение на земеделци и животновъди – Кресна 2019, Регионална асоциация на животновъдите „Рила“, Национална асоциация на животновъдите, Организация на млекопроизводителите „Кайлъка“, Регионална животновъдна асоциация – Северозапад.