Животновъдите искат задължителни тавани в новия програмен период на Общата селскостопанска политика след 2020 г. иначе ще се принудим да изкараме животните пред министерството. Това коментира пред Агри.БГ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев в отговор на заявката, която отправи по-рано председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите - Костадин Костадинов.

План ускорява работата на ДФЗ 

“Както се очертава войната ще бъде между Давид и Голиат. Ние настояваме за задължителни тавани или ще изкараме животните, плодовете и зеленчуците пред министерството”, категоричен е Караколев.

Тежката задача в избора на позиция “за” или “против” таваните се пада на земеделския министър, който ще трябва да подкрепи едно от двете искания в Брюксел, по време на обсъжданията за тавана на плащанията в новата ОСП.

По думите на Костадин Костадинов, служебният министър проф. Христо Бозуков е уверил производителите, че ще се спази позицията, сформирана на работната група, която е за незадължителен таван на плащанията. 

Мнението на животновъдите обаче коренно се различава.

“20 години гледаме как един сектор се развива и модернизира. Зърнопроизводителите отново ще вземат субсидии в новата ОСП, но само малките и средните от тях, които реално се нуждаят от подпомагане. Другите вече са доста големи и конкурентоспособни затова и не им трябва субсидия”, добави Караколев.
 

По думите му, НОКА обмисля да инициира и референдум за това как българите искат да се развива българското селско стопанство в страната.

"В крайна сметка "Глас народен — глас божи“, заключи Симеон Караколев.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.