Няколко животновъдни организации настояват за свикване на спешен консултативен съвет към Министерство на земеделието, храните и горите, научи Агри.БГ.

Мнение: Проблемът с виртуалните животни ще се реши като се тръгне от пасищата

Причините са няколко - липсата на информация, която да достигне до тях по схемите и мерките, които ще се прилагат за Кампания 2021 в сектора, както и визията на България относно стратегическия план, наред с интервенциите и критериите, които ще залегнат в него. 

Фермери коментират пред Агри.БГ, че е “недопустимо да се информират от медиите за въпроси, касаещи техния сектор, които са решени на ниво земеделско министерство, но не са дискутирани с бранша”

На Събора на овцевъдите животновъди също изказа своето притеснение относно предложението на служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков за праг от 7,5% по схемата за преразпределително плащане (ПРП). И те като нас се питат защо България предлага подобно нещо, на фона на предложенията, идващи от другите страни, които са в рамките на 10-12%. 

Този въпрос отнесохме и към зам.-министърът с ресор ПРСР Георги Събев, но той отказа да коментира предложението на проф. Бозуков. 

Преразпределителното плащане е спасението на малките и средните

За българската позиция относно преразпределителното плащанестана въпрос по време на Съвета по селско стопанство и рибарство на 26 и 27 май в Брюксел. Тогава министър Бозуков сподели, че “страната ни може да подкрепи задължителен праг от 7,5% като „балансирано решение“ с отразяване на спецификите в структурата на стопанствата”. Тогава той изрази и опасения, че паралелното увеличаване на процента за екосхеми и за ПРП в Първи стълб „ще доведат до намаляване на базовото плащане, което е основната форма за подкрепа за доходите на фермерите“.

Други теми, които вълнуват животновъдите са договорена ли е наистина обвързана подкрепа в размер на 13+2 за новия програмен период на ОСП, както и каква е визията на ресорното ведомство за държавните помощи в сектор “Животновъдство”, като тук най-вече става въпрос за това дали се предвиждат извънредни държавни помощи, във връзка с пандемията от Covid-19.