На европейско ниво са приети доста инструменти за подпомагане, които все още не са стигнали както до българските животновъди, така и до българските земеделци като цяло. Това коментира евродепутатът Атидже Алиева-Вели след работна среща с наши браншови представители в Европейския парламент.

Антикризисната подкрепа за стопаните: Царят дава, пъдарят не дава

Както Агри.БГ вече писа, на 20 и 21 април български животновъди посетиха Брюксел, за да запознаят Комисията по земеделие в ЕП със задълбочаващите се проблеми в сектора и ненавременната му подкрепа от страна на държавата.

„По време на срещата с групата „Обнови Европа“ и нашия координатор Улрике Мюлер решихме, че ние като Комисия по земеделие в ЕП е добре да направим мисия в България, която да включва представители на всички политически групи. Целта ни е да се убедим, че наистина мерките, които Европа предлага, стигат навреме до земеделците. Затова ще се опитаме да организираме тази мисия възможно най-скоро“, обясни Атидже Алиева-Вели.

Друга важна тема, поставена на дневен ред, бе конкурентоспособността на българските земеделци, защото в момента едни държави подпомагат своите фермери доста повече от други членки на ЕС.

„Още преди месец зададох въпрос на комисаря по земеделие Януш Войчеховски по какъв начин Комисията ще гарантира запазването на конкурентоспособността на земеделците. На този етап отговор няма. Ще настоявам да се състоят срещи с комисар Войчеховски, който също има желание да посети страната ни“, сподели евродепутатът. 

Атидже Алиева-Вели: Крайната ни цел е от европейско ниво да сме сигурни, че българските власти са предприели необходимите мерки и нашите земеделци ще са адекватно подпомогнати.

Коментирана бе още темата за изравняване на директните плащания, както и подпомагането на млечния сектор. В хода на разговора стана ясно, че на този етап все още не е отправено искане от България за изплащане на държавни помощи в млечния сектор. 

„Нашите земеделци се интересуваха също как в другите държави се подпомагат сектори, като индустриалното свиневъдство и птицевъдство. В Германия, Франция и Румъния например те получават антикризисна помощ, докато в България освен по мярката за хуманно отношение тези производители не получават други средства“, заяви г-жа Вели, допълвайки, че като евродепутат и представител в Комисията по земеделие в ЕП ще продължи да настоява българските власти незабавно да подпомогнат земеделския сектор.