Животновъдът Ангел Белчев от село Копривлен, община Гоце Делчев, има стадо крави от 106 броя животни и се опитва да бъде независим от държавата, фуражите, цените на мандрите и битките за пасища у нас.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

50-годишният стопанин се занимава с отглеждане на крави още след като се уволнил от казармата, споделя самият той в интервю за Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС). Започнал с 5 броя кафяво говедо, а после ги осеменявал с чистопородни бици Симентал.

Днес Ангел има 82 крави и 24 подрастващи. Сименталите му под селекция са 38. Отглежда също 300 дка царевица, зърно, силаж, люцерна и др. за изхранване на животните. „Купувам фуражи само ако не ми достигне собствената продукция, но засега се справям”, подчертава животновъдът и разказва, че се старае всичко да си изгради и подсигури сам:

„Изградих стопанството си на гола поляна в края на селото. Постепенно си набавях това, което ми е необходимо. Направих голям обор, а отскоро имам и доилна зала 2х4. Отглеждам животните свободно боксово, но и да исках да бъдат на паша – пасища няма."

Ангел Белчев: До нас няма как да стигнат пасища, те са за други хора. На случайни хора пасища не се дават, поне в нашия регион. Всички колеги ще ме разберат.

Говедовъдът не разчита на държавата, не кандидатства за подпомагане по програми. Има два трактора, но още зарежда храната на животните ръчно, трябва му миксер, обаче не може да си го позволи на този етап. „Глобиха ме за 3 години напред, защото съм посял една ливада с люцерна. Първата година ми задържаха 25% от субсидията, тази 70% и догодина ще съм на нула”, споделя Ангел и допълва възмутено:

„Какво трябваше да направя като ставаше въпрос не за ливада, а буквално за едни пущинаци, които не трябвало да засаждам с люцерна. Трябвало да си бъде „ливада“ без нищо за паша на нея. За мен това беше пълен абсурд.”

Абсурдни за него явно са и изкупните цени на млякото, защото гледа повечето от продукцията си да я продаде на крайни клиенти. По думите му млякото от Симентал е много хубаво, в момента от едно доене събира към 300-350 литра. „Продавам всичко на частни клиенти. Между 1,20 лв. и 1,50 лв. На една мини мандра продавам това, което остава”, казва още фермерът.

Трудоемко, но независимо Ангел Белчев продължава да се грижи за стопанството си и не иска да работи друго за други хора. Обича си животните, „те са като хора, дори хората са по-лоши”, има и един дългогодишен работник, който задържа при себе си с човешко отношение и редовно заплащане.