Проблемите с пасищата в страната са многобройни и почти всеки се натъкваме на случаи, в които животновъди има проблеми с място за паша.

Преди дни писахме за спора между животновъди в странджанското село Ново Паничарево. Припомнете си историята тук.  С Агри.БГ се свърза Йосиф Костов, за да разкаже своята версия. 
Той има 150 крави и телета, разположени по средното течение на река Ропотамо в Странджа.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

“От 2008 г. сме в землището. Тогава се завърнах от широкия свят, иначе съм си оттук - родителите ми са си от селото. Започнахме малко по малко да плащаме рента на хората и законно да си навлизаме лека полека. 

Техен е изразът (на опонентите му - семейство Димитрови, които отглеждат овце): Тревата е дар от Бога. Ние за трева пари не сме дали и докато сме живи няма да дадем!”. 

Те не са свикнали да плащат за нищо - “традиции” от `90-те. Ние сме им трън в очите във времето, защото всяка година си увеличаваме площите. 
Към момента по-хубавата земя е изорана от фермерите, които сеят култури, а по-лошата земя е наета като пасища - основно от нас и от още две момчета от района. Поради тази причина няма свободна земя. Единствената свободна, земя, за която не се плащаше, беше земята под неговите кошари. 

Преди две години, този частен имот излезе на пазара и ние го купихме, а впоследствие решихме да наемем и общинската земя, защото няколко години го молим - аз и другите, които имат животни в землището, да си наеме поне земята под кошарите, за да не я вземем ние. А той продължава - за земя пари няма да дава. 
Стана така, че ние се амбицирахме и да наемем тази земя, защото тя не е наета, но той е стъпил там и това му е базата, от която навлиза в нашите пасища. Как да обясним на нашите 150 човека арендодатели, че ще им платим рента за половината земя, защото другата половина не можем да я окосим - бай Мильо пуска животните да пасат там и тъпчат тревата. Не можем да я ползваме”, разказа Йосиф Костов. 

"Това е недопустимо. Полицията казва, че това е работа на общината. От общината казват, че трябва да се пише на прокуратурата. От прокуратурата пък казват, че няма данни за образуване на производство. От тази въртележка няма излизане”, каза още фермерът. 

Костов твърди, че намира обща приказка с всички фермери наоколо и е категоричен, че напълно законно са влезли в имотите. 

“Имаме спечелено дело и съдебно решение, а съдията изпълнител ги е уведомил през юни месец, че трябва да напуснат имотите. На 29 септември беше самият въвод. 

Те нямат къде да отидат, но и не искат да плащат. Съгласен съм, че тревата е дар от Бога, но земята, на която тя расте, в момента е платена. Това не са 90-те години да използваш земя без да плащаш”, обясни фермерът своята позиция. 

Какво според него е решението на този проблем? 

“При условие, че сме правова държава и единият си плаща за земята, а другият - настоява да я ползва без да си плаща, не виждам друг начин да се реши проблемът, освен чрез съд”, каза той.