Симентал е с неоспорими качества, но тъй като търсехме повече мляко преминахме към Монбелиард заради пазара, споделя животновъдът Раим Ахмедов в интервю за Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС).

Отговор от БАБХ: Животновъдът от Стрелча с години тормози земеделци в района

Във фермата му в село Гъбене, Габровско, се отглеждат 360 животни. Раим започва на шега животновъдната си дейност през 2008 г. с 30 говеда. Първо внася от Австрия 30 животни Симентал, после започва да ги осеменява с бици Монбелиард."Купихме допълнително 30 юници от Франция, а също и Холщайн от Германия", разказва говедовъдът и пояснява: "Холщайн има преимущество в количеството мляко, но по качеството доста отстъпва на Монбелиард". Постепенно той преминава от породата Симентал към Монбелиард, като днес има около 80 крави и юници от тази порода.

Качественото и количествено мляко води и до търсене на продукцията му. Фермерът твърди, че получава добра цена за млякото си и работи идеално с мандрата, която е избрал. 

„Разбирам ги колегите. Цените действително са ниски. При нас качеството на млякото и високата хигиена превръщат продукцията в търсен и добре платен продукт. Към това смятам, че трябва да се стремим всички”, категоричен е Раим.

Млекодайната кравеферма има 4 души ръководен екип и15 работници. За животните се грижат също д-р Християна Николова и съпругът й, които вече близо 10 години е ангажиран с кравите на Раим. Говедата се отглеждат сбободно – боксово. Стопаните сами произвеждат храната на животните. „Работим с консултанти по хранене и когато се наложи, коригираме според индивидуалните нужди на животните. С храненето е ангажирана д-р Николова, а с репродукцията – съпругаът й“, разказва животновъдът.

Раим: Репродукцията ни е много добра! Животните, които имаме в момента са по-добри от тези, които внесохме навремето. Регионът ни е планински и е много подходящ за тази порода.

Д-р Николова обяснява, че балансът в храненето е най-важен и “разбира се съобразяване дажбата с индивидуалните нужди на животните”
Прехранването не е препоръчително.

Съветвам колегите да си набавят възможно най-качествен груб фураж, заявява ветеринарят.

Д-р Християна Николова: „Относно подрастващите стартът е особено важен – да приемат навреме необходимото количество коластра и после да се използва правилно качествен млекозаместител, а не такъв с палмови мазнини и други подобни съставки."

Още от фермата на Раим и кои са най-големите трудности в бранша според него, както и полезни съвети и коментари от ветеринараря му, научете в статията на НАРМС.