Стига управляващите да имат желание, до края на годината може да се изработи Национална стратегия за животновъдството, която да бъде одобрена и от Министерски съвет, коментира пред Фермер.БГ Николай Романов – председател на Асоциацията на млекопроизводителите от Плевенски регион и един от фермерите, които в петък участваха в срещата с министър Мирослав Найденов и обсъдиха създаването на Национална стратегия.

В срещата се включиха представители на Националната асоциация на животновъдите, Браншовия съюз на животновъдите и Националния съюз на млекопроизводителите и Овцевъдния съюз - гр. Велико Търново.

Целта на стратегията е да гарантира дългосрочното развитие на сектора, като проектът, според обещание на МЗХ, ще бъде широко обсъден на форум, организиран от министерството с представители на всички животновъди в страната.

По повод многобройните животновъдни организации Романов коментира, че трябва да се търси обединение. Проблемът е обсъждан многократно, но заради лични интереси някои фермери не искат обединение. Това от своя страна пък е една от основните спънки за животновъдите в търсене на правата им.

Националната стратегия е жизнено важна за сектора – няма ли такава стратегия, нито нисколихвените кредити, нито удължаването с 2 години на срока за модернизация ще помогнат, каза в заключение Николай Романов.