Животновъдният аукцион в Сливен да стане традиционен. Това е една от идеите след края на специализираното изложение, което се проведе от 27 до 29 април в село Мечкарево.
 
 
"Винаги по традиция при тези срещи, които се организират между фермерите, бизнеса, предприемачите. Има реално сключени сделки. И тази година можем да се похвалим с  такива сключени сделки. Отделихме този трети ден специално за това и реално са извършени най-много продажби в говедовъдството и овцевъдството", коментира Георги Йорданов, изп.-директор на ИАСРЖ  пред Фермер.БГ.
 
 
Въпреки специално обособения ден за търгове, днес сделки така и не се реализираха. Повечето от фермерите още в събота видяха, избраха и купиха животните, с които да допълнят стопанството си.
 
 
Организаторите отчетоха интерес от страна на Турция и подчертаха, че български племенни животни се реализират на турския пазар. Идеята им включва и тази страна – чуждестранни купувачи да идват у нас и да избират директно животните.
 
"Това е една от задачите на всяко едно изложение. Така е в другите държави, така ще стане и в България. Има нови елементи, които трябва да бъдат вкарани в този бизнес. Оптимист съм, защото в целия свят се движат по този начин нещата", добави той.
 
 
Предвижда се мястото в Сливен да се превърне в посотянен изложбен център. Предстои и специализирано изложение за месодайните овце.
 
"Не да ходят по пазарите по селата, а първо да има един банков офис. В момента, в който се извършва търговията да не събираме нездрав интерес на хора, които се занимават с други неща, съответно и да не са длъжни купувачите на животни да носят сухи пари със себе си. Предвиждаме ветеринарно обслужване върху всички животни, издаване на пътни листи, контрол т.е една регламентирана търговия такава, каквато я има на Север от България", каза зам.-министър Цветан Димитров.
 
 
Камерата на Фермер.БГ засне някои от посетителите в последния ден от изложението и представя техните за впечатления.
 
"Сега идваме от Стара Загора, разбрахме за изложението и всичко е наред. За сега не, аз такива животни не отглеждам. Гледам зайци и декоративни кокошки", коментира животновъд.
 
 
"Идваме преди един час и разглеждаме. Всичко ни направи впечатление, има хубави животни".
 
 
"Има хубави животни, най-голямо впечатление ни направи този голям бик. Към момента нямаме интерес към потенциални сделки, само гледаме".
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!