Първенци по годишен доход от всички земеделски кооперации в Италия са животновъдните сдружения. Те са генерирали 9,2 млрд. евро, следвани от производителите на плодове и зеленчуци, които са с 8,2 млрд. евро доход, се казва в скорошно проучване на италианската обсерватория за агрокооперациите (Observatory on Italian Agricultural Cooperation), цитирано от italy24.ilsole24ore.com
 
 
Кооперациите от млечния сектор са успели да заработят 6,4 млрд. евро, като при тях се включват и местните брандове като Пармиджано Реджано (Parmigiano Reggiano), Грана Падано (Grana Padano) и Асиаджо (Asiago), както и винарните, които са с 4,3 млрд. доход. 
 
 
Експортът тази година в Италия се е доказал като един от основните двигатели на кооперативната индустрия, като увеличението при него е  1,5 процента и достига общо 6,6 млрд. евро, което е 18 процента от всички продажби на селскостопански и земеделски стоки, произведени на Ботуша.  
 
Заетостта в сектора се е увеличила със скромните 0,4 процента през 2015 г., а тази година се очаква дори по-голямо повишение, особено в продажбите. 
 
 
Иначе земеделските кооперации в Италия се развиват в два различни коловоза. Тези от Севера прогресират с пълна скорост, докато тези от Юга все още се задъхват. 
 
Проучването показва, че 77 процента от оборота от миналата година ( 26,7 млрд. евро от общия - 34,8 млрд. евро), е концентриран в четирите северни области – Ломбардия, Емилия Романя, Трентино-Алто Адидже и Венето. 
 
Средният оборот също е бил по-висок в северните части на страната, като достига 13,2 млн. евро, в сравнение 7,4 млн. евро за цялата страна. В същото време средният оборот на южните райони е 2 млн. евро.