Български ветеринарен съюз (БВС) внесе официално уведомително писмо в Столична община за разрешение за провеждане на национален протест на 9 юли, сряда. Това съобщи за Фермер.БГ д-р Трифон Цветков, председател на БВС. Д-р Цветков допълни, че ръководството на съюза има уверението на животновъдни асоциации от цялата страна, които са заявили подкрепата си за исканията на ветеринарните лекари.

 

Има животновъдни организации, които са заявили, че ще участват със свои членове в протеста на 9 юли, заяви д-р Цветков. Той допълни, че до края на седмицата разговорите продължават и не може с днешна дата да се ангажира с цитиране на конкретни организации на животновъди.

 

[news]

 

Водят се разговори за подкрепа и участие в протестите и с Български лекарски съюз. „Проблемите, които могат да създадат огнища на туберкулоза и антракс, например, са общи за лекарите – и ветеринарните, и хуманните, защото това са заболявания, засягащи не само животните, но и хората“, категоричен е д-р Цветков.

 

Фермер.БГ припомня, че от БВС настояват в писмо до президента, министър-председателя, председателя на НС и земеделския министър спешно да бъде приета Тарифата за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма за 2014 г. със стойности идентични на Тарифата от 2013 г. Ветеринарните лекари настояват за финансово обезпечение на тарифата с 15 млн. лв.

 

Ветеринарните лекари алармират, че опасността от тежки икономически загуби за страната заради провалената Държавна профилактична програма (ДПП) е реална.

 

“За първи път от 30 години насам, от началото на 2014 г. до днешна дата не е извършвана имунопрофилактика на животните. Това е изключително опасно, имайки предвид установените огнища на туберкулоза в страната, а в следствие на природните бедствия има реална опасност от възникване на антракс в стационарните огнища“, коментира д-р Петър Дойчев, зам.-председател на БВС.

 

Според браншовата организация предложеният от БАБХ проект на тарифа за определяне на цените за изпълнението на мерките по ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2014 г., е абсолютно неприемлив. От ръководството на съюза са категорични, че разговори по тяхното настояване не е воден.

 

Д-р Дойчев съобщи, че междувременно е издадена заповед от БАБХ официалните лекари да започнат изследвания за туберкулоза в област Разград. „Атакували сме тази заповед в съда и сме изпратили писмо до БАБХ заповедта да бъде отменена поради незаконосъобразност – не може контролният орган да извършва и имунопрофилактика“, обясни д-р Дойчев.

 

Ветеринарни лекари и животновъди са единодушни, че трябва да има държавна политика в сектор „Животновъдство“, която да се реализира на основата на дългосрочен план-стратегия. Според ръководството на БВС не само ДПП 2014 е провалена, а се очертава ситуацията да се повтори и за 2015 г., той като планирането на Държавната профилактична програма за 2015 г. трябва да започне отсега.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!