Стотици животновъди от различни краища на страната блокираха за минути главния път София – Варна край село Шереметя с конкретни искания за подкрепа от държавата за овцевъдството и козевъдството.
 
 
Отчаяните фермери изляха върху асфалта няколко гюма с мляко, за да покажат как властта се отнася към труда им. Отстрани край пътя запалиха торба с овча вълна, като обърнаха внимание, че в момента в България тази суровина не се изкупува. Протестната акция беше организирана от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
След безрезултатна, според тях, среща с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, ръководството на асоциацията и участници в протеста обявиха, че последната им надежда е премиера Бойко Борисов – да обърне внимание на проблемите им, за да се намерят решения.
 
Стотици животновъди са загубили субсидии от Кампания 2017 и Кампания 2018 заради член 23 от Наредба 3 за директните плащания. Членът беше отменен от Върховния административен съд (ВАС) и сега НОКА настоява за обезщетяване на фермерите.
 
 
Асоциацията определи отменения член, като порочен и поиска оставките на хората, които според организацията носят отговорността - зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”. По време на протестния митинг съпредседателят на НОКА Симеон Караколев призова тримата да подадат оставка най-късно в понеделник, 16 юли.
 
„Не се отказваме от нашите искания, които и преди това сме декларирали, плюс още едно. Българското общество трябва да знае, че най-традиционния му поминък – овцевъдството, е натикан в миша дупка. Точно това в момента не бива да  се допуска. Защото най-традиционния ни отрасъл и отрасъла с най-голям потенциал е най-неглижиран. Затова настояваме и за справедливия de minimis, защото 7 лв. на глава не е достатъчен в никакъв случай. Говорим, че 2008 г., когато de minimis беше 40 лв., горивото беше 1,20-1,30 лв., заплатите бяха по 300 лв. Сега, когато всичко това е двойно и тройно, de minimis е 7 лева. Няма логика в това“, обясни пред Фермер.БГ Симеон Караколев.
 
Участниците в протестната акция бяха единодушни, че държавата трябва да осигури компенсации за всички овцевъди и козевъди, които са били несправедливо ощетени от Наредба № 3.
 
 
„Ако днес не ни чуят, в сряда отиваме на протест в София пред Министерския съвет, после – на границата. В сряда ще стачкуваме пред Министерския съвет. Искаме г-н премиера да ни обърне достатъчно внимание. Ние знаем, че той е далновиден. Запознавайки се с всички тези обстоятелства, аз мисля, че той ще вземе наистина едно справедливо за нас решение“, коментира Симеон Караколев.
Секторът е силно ощетен и от унизително ниските изкупни цени на овчето и козето мляко.
 
„Изпълнихме изискванията, издоихме 70 и повече литра от животно и какво от това? Какво се случи с нашата цена, която би трябвало да бъде основният приход на едно животновъдно стопанство – продажбата на сурово овче мляко. Срината до незапомнено ниски нива. За 30-те лева загуба на овца, която генерирахме през последните две години. Седем лева са крайно недостатъчни. Ние предлагаме това да са 20 лв. – компенсация на 75% от нашата загуба, генерирана за последните две години. Изкупните цени на овчето мляко в момента са между 0,90 лв. и 1,10 лв., максимум е 1,10 лв./литър. А за козето мляко максимумът е 0.40 лв. Проблемът с козето мляко е, че много малко мандри в страната официално и легално купуват козе мляко, което поставя козевъдите в ситуация да не могат легално да го продадат, защото няма мандри в съседство, които да им го изкупят като козе мляко“, коментира Янка Попова, съпредседател на НОКА.
 
 
В протеста край Велико Търново участва и група животновъди от Бургаска област, засегнати от драстичните мерки срещу чумата по дребния рогат добитък. Венелин Георгиев е млад фермер от село Кости. В неговото стадо от 240 овце и кози не е имало нито едно болно животно. Заради обявено огнище на болестта в селото на 28 юни тази година всичките му животни са умъртвени. 
 
„Сега е много трудно. Чакаме обезщетенията. Едно стадо се прави 7-8 години, а го избиха за два часа. Каква е гаранцията, че след година-две няма да се случи същото. Трябват адекватни обезщетения и подпомагане на пограничните райони. Местните ветеринари си мълчат, тях ги направиха убийци“, казва младежът.
 
Неговият приятел и колега Димитър Минчев допълва, че същата трагедия сега се повтаря в община Болярово – избиват се здрави животни, които не са били в контакт със заразени стада, но са в 3-километровата зона.
 
„Единствено подкрепа от държавата с финансови средства е решението за нас. Ставките трябва да са малко по-големи. А на нас ни предстои карантина. Това значи, че никаква продукция не можем да продаваме. Знаете ли за един животновъд какво значи стадото му да е поставено под карантина?“, каза Димитър Минчев. И неговата надежда е, че премиерът ще обърне внимание на натрупалите се проблеми в сектора и решения ще бъдат намерени.