Днес в Пловдив, се проведе регионална Балканска аграрна конференция за проблемите на аграрния сектор в България, Румъния и Гърция. Събитието бе организирано от евродепутатът Петя Ставрева и се организира с финансовата подкрепа на Европейската народна партия ( ЕНП ). Около 50 души присъстваха по време на изказванията на евродепутати от Гърция и Румъния, които накратко обясниха как фермерите в България получават 4 пъти по-малко субсидии по линия на еврофондовете, в сравнение с двете съседни страни.

 

По време на форума, който се проведе в Новотел Пловдив, критично изказване по повод забавените плащания по проектите от ПРСР, както и за редицата административни препядствия пред фермерите, представи Председателят на Асоциацията на българските села - Борислав Борисов.

 

Паралелно с провеждащият се форум, навън във фоайето на хотела се събраха водещите фигури от животновъдния бранш в България. Специално за Фермер.БГ, Бойко Синапов заяви, че животновъдите са решили да преустановят на практика дейноста на всички животновъдни асоциации , дейставщи в момента в България и до 10 дни да учредят нова Национална асоциация на животновъдите.

 

Според Синапов, целта е да се избегне разцеплението в бранша и да могат да се защитават интересите на всички животновъди.  Пред репортер на Фермер.БГ, той бе категоричен, че животновъдите ще предприемат до 10 дни ефективни стачни действия с блокиране на магистрали и главни пътища в цялата страна, защото "стопанствата ни няма да могат да издържат докато правителството си отиде през лятото. Не можем да чакаме дотогава. И 2 месеца ще са фатални за нас."