Животновъди от всички краища на България сигнализират за сериозни проблеми при кандидатстването и наемането на общински мери и пасища от Общинските поземлени фондове в отделните райони.

 

Животновъдите от Регионалната Животновъдна Асоциация в Сливен алармираха Фермер.БГ за отнети права на животновъдите на територията на община Котел при наемането на общинските мери и пасища. Според животновъдите, общината е отхвърлила процедурата за разпределение на мери и пасища от селските кметове, като в хода на кандидатстването е променила и правилата и процедурите по кандидатстване с цел дискфалифициране на част от кандидатите. В резултат на това след провеждане на два от търговете за землище Котел и землище Медвен и след обявяване на резултатите им, всички проведени и непроведени търгове са анулирани, без обосновани мотиви за това, което е в ущърб на животновъдите в района, заявиха от асоциацията. По този повод днес се организира среща с животновъдите в заседателната зала на Община Котел от 14.00 часа, където да се обсъди наболелият проблем.

 

В същото време фермерите от село Горни Домлян, община Карлово от своя страна сигнализират, че общината там е отдала общинските мери и пасища за общо ползване, което поставя животновъдите в невъзможност да кандидатстват индивидуално за субсидиране, заяви за Фермер.БГ Пени Христова, Председател на Съюза на животновъдите в България и член на Консултативния съвет по животновъдство в МЗХ.

 

Положението в много райони на страната е подобно и най-лошото в случая според животновъдите е , че никой не е в състояние да повлияе на общинските съвети да отдават приоритетно общински мери и пасища на животновъдите. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов също е безсилен, тъй като той няма право да се меси в решенията на общините спрямо общиския поземлен фонд, а единствено може да вземе решение относно земите от Държавния поземлен фонд ( ДПФ ). За тях министърът на земеделието е разпоредил още през 2002 г. да се отдават придимство на животновъдите, заявиха от МЗХ.

 

Общините не само вдигат наемните цени за ползване на общинските мери и пасища, но и не използват събраните наемни суми по предназначение, които според чл. 25 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи трябва да се използват за поддръжка на тези пасища, а това не се случва. Животновъдите плащат високи наеми, но в същото време лично са принудени да поддържат пасищата.

 

Изход от ситуацията, би било промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което да застави общините да отдават с приоритет общинските мери и пасища на животновъдите. Резон за тези промени има и в изискването на регламентите на Европейската комисия за естествено поддържане на пасищата, чрез паша и естествено наторяване. Фермер.БГ ще потърси г-жа Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие в Парламента за коментар по въпроса и възможността за законодателна инициатива в тази посока.