Животновъди от страната, представители на Областните съвети по животновъдство, се събират днес на среща в столицата, за да обсъдят проблеми и казуси по предстоящата Кампания по директните плащания, научи Фермер.БГ.
 
„Кампанията започва на 1-ви март. Притесняват ни трите дати – 1-ви февруари, 15-ти февруари, 1-ви март като дата за новото разпределение. Няма никаква яснота относно предстоящия прием по мярката за хуманно отношение по ПРСР. Акцизът за горива тази година ще е като част от заявлението за подпомагане, а и там нещата не са достатъчно ясни... В регионалните служби служителите знаят това, което им се спусне като указания, ето защо трябват отговори от по висше ниво“, коментира животновъд, който ще участва в срещата. 
 
„Основните проблеми касаят заявяването на мерите и пасищата. Тази година ще се чертае по географко положение на имота, а не както до сега с общо правно основание за землището, от където възникват проблеми по поети агроекологични ангажименти, проблеми с ползването на земи, попадащи в националните паркове“, посочиха фермери.
 
Всички тези теми ще се дискутират на общата среща днес, като се очаква животновъдите да излязат с обща декларация с исканията и предложенията им, която да се депозира в МЗХ.