"Стопани с по една и две крави масово се отписват от регистрите на земеделските производители заради високите социални и здравни осигуровки, които трябва да плащат от началото на годината. Вместо да внасят месечно по 66 лв. за осигуряване, те предпочитат да влязат в сивия сектор и да се самоосигуряват върху 210 лв., където като хора без трудови взаимоотношения ще плащат само 16 лв. на месец." За това сигнализира председателят на националната асоциация на млекопреработвателите Михаел Тачев пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие при първото четене на промените в закона за животновъдството.

С тези изменения за първи път се дава определение на ферма, която изключва малките стопанства с по една-две крави или овце, чиято продукция е само за лична консумация. Представители на животновъдните организации настояха планинските стопанства да се приемат за ферми, като имат право на директни продажби на млякото от стопанствата, защото то е единственото препитание във високопланинските региони. Депутатите обещаха корекции между двете четения на закона.

Новата осигурителна тежест ще нанесе поредния тежък удар върху производителите на сурово мляко, които заради ниските изкупни цени на млякото не разполагат с високи доходи, за да плащат здравните и пенсионни вноски, обясни още Тачев. При две крави месечно стопаните получават малко над 300 лв. чист приход от суровото мляко, с които той трябва да купи фураж и да посрещне останалите си разходи.

Затова и дребните производители предпочитат, вместо да внасят по 66 лв. за здраве и пенсия,  да се откажат от регистрациите като земеделски производители и да започнат да предават млякото си на местни изкупвачи, обясни и Мирослав Попов, председател на окръжната осигурителна каса в Пловдив. Проблемът се разраства особено в общините в Родопите и Стара планина, където хората търсят варианти за решения.

За да решават проблемите си, в края на миналата година дребните стопани са започнали да се обединяват в сдружения със стопанска цел от вида на кооперативите. Целта е, вместо да продават евтина суровина, да преработват на ишлеме продукцията си в мандри или мелници и да я продават в управлявани от кооперациите магазини, обясни още Мирослав Попов.

иэточник: Дневник