Животновъди ще поставят пред служебния министър на земеделието Васил Грудев най-наболелите проблеми за сектора на насрочената за днес среща на Грудев с представители на браншови организации. Това заяви за Фермер.БГ Бойко Синапов, председател на председател на Асоциацията на българските животновъди.

 

„Три са неотложните за решаване проблеми в сектор Животновъдство“, категоричен е Синапов.

 

На първо място той поставя повсеместното разпространение на болестта Син език. „Болестта е обхванала цялата страна, всички овцевъдни ферми са заразени. Ние, фермерите, сме убедени, че повече нищо не може да се направи, за да бъде овладяна ситуацията. Някой трябва да понесе отговорност и да каже какво правим оттук нататък“, заяви Синапов.

 

Животновъдите ще настояват за изпълнение на подписаното през октомври миналата година споразумение между животновъдните организации и МЗХ. По думите на Бойко Синапов много важно за всички фермери е да знаят какво се случва с парите за изхранване на животните.

 

„Искаме да знаем и кога ще ни бъдат изплатени останалите 10 млн. лв. по De minimis. В подписаното споразумение е записано, че по програма De minimis животновъдите ще получат 25 млн. лв., а до момента са изплатени 15 млн. лв.“, допълни Синапов.

 

Фермерите са притеснени от наложеното от Русия ембарго за внос в страната на земеделска продукция от България. „Млечните и месните продукти са в списъка на забранените за внос в Русия продукти, а това са продукти, за които основната суровина е нашата продукция. Настояваме държавата да подготви искане за солидно обезщетение за българските фермери“, категоричен е Синапов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!