Четири сдружения на земеделски производители и животновъди от Югозападна България излизат в този час на протест в района на Сандански.
 
 
Те твърдят, че политиката на служебния министър е рестриктивна към сектора и обрича земеделието на агония. 
„В знак на несъгласие с действията на новото ръководство на министерството на земеделието, хората от региона се заканиха да блокират Главен път Е-79“, каза Велин Мицев, председател на Сдружението на животновъдите пред БНР. 
 
За пускане на животните на паша в националните паркове „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“ фермерите трябва да получават  доплащания в размер на 300 лева за животно. До сега не са взели нищо.
 
 
Не се провежда и никаква информационна кампания за възможностите на новите мерки, по които могат да кандидатстват тази година земеделските производители.
 
Протестиращите настояват служебният министър на земеделието Христо Бозуков незабавно да отмени заповедта си за стопиране на заявленията за подпомагане по мерките 10 и 11.
 
„Ако до една седмица това не се случи, ще обявим национална стачка“, каза още Мицев.

Фермерите предупредиха за безсрочна ефективна стачка, ако земеделското министерство не отмени заповедта от края на февруари, с която се спира приема на заявленията за подпомагане по мерките за агроекология и биоземеделие. Те настояват за ревизия на средствата, предвидени по програмата за последните три години, както и на начина, по който се дават земите за земеделско ползване и за пашуване: 

 

Не може да ни ангажират с петгодишен договор, да изискват пет години да се ангажираме да ги гледаме тези животни и още първата година да ни порежат с по 20,30,40 лева от тези субсидии, където са решили да ни ги дават, заяви един от протестиращите, а други допълниха: 

 

Проблем е и това, че не дават пасища. Казаха, че от началото на февруари ще са изплащанията, сега отидоха края на март, не се знае дали няма да е и в началото на април. 

 

 

Доколкото имам информация, става въпрос за някаква забележка на Европейската комисия, че има страшна злоупотреба с тази мярка. 

Въпреки засиленото полицейско присъствие фермерите блокираха за няколко минути главния път и бяха категорични, че ако до седмица няма решение на проблемите, протестът им ще се премести пред Министерството на земеделието.