Животновъди от Националната асоциация на животновъдите и земеделците - Струма 2012, подкрепени от над 10 браншови организации от страната, излизат на ефективен протест днес. Животновъди и земеделци се събират в 12 ч пред паметника "Дупнишка комуна", заяви за Фермер.БГ Юлия Коюнджийска от сдружението.

 

В изпратено преди дни писмо до Фермер.БГ стопаните заявяват, че излизат на ефективен протест заради проблеми с изплащанията на субсидиите по мярка De мinimis, като според тях те не са изплатени на 100%. Друг проблем посочен от протестиращите е, че обещаните национални доплащания за земя, обвързана с животни в размер на 5 лева/дка за крава/биволица и 1 лв./дка за овца/коза не са включени официално в кампанията по заявяване за подпомагане 2014 г.

 

В декларацията си членовете на сдружението настояват и за механизъм за трансформирането на съществуващите кредити, сключени между ДФ ”Земеделие” и животновъдите през 2008, 2009 и 2010г. за изхранване на животните в държавни помощи и субсидии и отписването им като съществуващо задължение на животновъдите към ДФ ”Земеделие”.

 

Пред репортер на Фермер.БГ Юлия Коюнджийска уточни, че в Националната асоциация на животновъдите и земеделците - Струма 2012 членуват над 700 животновъди и земеделци от Югозападна България - от Перник до Петрич, включително и 4 земеделски кооперации от Кюстендилска област. Още няколко местни браншови обединения също са заявили желание за присъединяване на асоциацията. Коюнджийска изрази категорично несъгласие със заявената от МЗХ позиция, че протестът е само на една от общо 36 браншови организации в България.

 

"Получихме подкрепа от над 10 организации от цялата страна, които ще бъдат прочетени по време на протеста. Снощи подкрепа получихме и от Българския ветеринарен съюз (БВС) с изпратена декларация, която на място ще прочете лично д-р Петър Дойчев, зам.-председател на Националния съвет на БВС. Към нас на протеста ще се присъединят и ветеринарните лекари, членове на съюза, от Югозападна България“, заяви Юлия Коюнджийска.

 

Тя беше категорична, че българските животновъди и земеделци трябва да бъдат обединени, защото само така могат да бъдат независими. „Единствено обединението може да ни изведе по пътя на чистото животновъдство. Нямаме друг път. Процесът ще бъде труден, но колкото и немислимо да изглежда сега, обединението трябва да се случи“, категорична е Юлия Коюнджийска.

 

След днешния протест предстои заседание на управителния съвет на Националната асоциация на животновъдите и земеделците - Струма 2012, на което ще се вземе решение за по-нататъшните действия на животновъди и земеделци за постигане на техните искания.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!