Земеделският министър Димитър Греков обяви, че е започнало изплащането на Националните доплащания на глава животно за 2013 г. Субсидиите ще се получат на два транша – първият сега, а втория – в началото на 2014 г., като по-големият процент от субсидиите ще се изплати през 2014 г.

Час след като МЗХ обяви сумите, които ще се изплатят на животновъдите, от бранша съобщиха в редакцията на Фермер.БГ, че представители на животновъдни организации от цялата страна са взели решение да се съберат на обща среща в гр. Съединение на 19 октомври, събота, за да обсъдят темата с изплащането на националните доплащания за глава животно и проблемите пред сектора.

Ето и мненията на част от браншовите организации:

Бисер Чилингиров, Национална овцевъдна асоциация:
„Животновъдният бранш трябва да се събира и да обсъжда темите и проблемите на сектора. Един от основните проблеми на животновъдите е, че до сега не сме били единни – не се събираме. НОА би се включили в обща среща на бранша, за да се обсъдят проблемите на животновъдството, защото докато ние се мъчим да спасяваме животните си, колегите ни в съседните страни развиват успешно животновъдство“.

 

Танчо Колев, Националното браншово сдружение на месо и млекопроизводителите:
„Трябва да се съберем и да видим как стоят нещата. Субсидиите, които получаваме, като цяло са недостатъчни, а какво остава за 50% от тях. От 2009 г. имаме теглени кредити за изхранване на животните, които са разсрочени, но трябва да им връщаме и лихвите, и главницата – при положение, че мярка 215 на ПРСР не беше разработена, за да се възползваме от финансиране по нея. Управляващите трябва да излязат и да кажат дали животновъдството е приоритет за ликвидация или приоритет за развитие. При положение, че г-н Орешарски не откликна на нашата декларация с искане за среща с него, то тогава ние ще отидем на площада“, каза Танчо Колев.

 


Проф. Цонка Пеева, Национална асоциация по биволовъдство:
„Хората нямат достатъчно средства да закупят достатъчно храна за животните през зимата, изкупната цена на млеката е много ниска, липсват и пасища за животновъдите. Налагат се и големи санкции при проверки от контролните органи по отношение на изисквания за торохранилища, а няма логика при биволите, които целогодишно са навън и не се отглеждат на ясла, както говедата, да има толкова големи изисквания за торохранилища. Въпросите са много – в момента липсват ушни марки за животните. Животни се маркират след 6 месеца, дори и след една година. Фермерите губят много от това, защото по АЕП им се плаща на животинска единица. Ще има ли ефект, ако излезем от протести обаче? Трябва браншовиците да излъчим свои представители от всички организации, които да поставят въпросите пред управляващите. Липсата на единомислие пречи да се създаде обединение между фермерите, коментира проф. Пеева.



Михаил Михайлов, Национален съюз на говедовъдите в България:
„Животновъдите отново останаха излъгани. Едното от договорените условия беше относително спазено – за изплащане на 16 октомври на парите, но договореността беше за изплащане на 70% от субсидията за глава животно. Имахме уверение, че няма да има намаление в сравнение с миналата година. За 2013 г. не получихме и по 30 лева за акциз на горивата, сега пак по-малко са парите. Не ме доволни, разбира се, кой ще е доволен като му дават по-малко пари“, коментира Михайлов. Според него фермерите ще използват сега преведените субсидии за належащи разплащания.

Животновъдството е обречено“, категоричен е Михайлов. И подкрепя твърдението си с резултати от тази година – с 80 000 тона по-малко произведено краве мляко в сравнение с миналата година. Същото е състоянието на овцевъдството. „През миналата година само около 450 000 тона мляко е официално предадено и обработено в мандрите. За тази година последните данни, които имам, са за около 330 000 т мляко. Преди време прогнозирах, че ежегодно производството ще намалява с по 50 000 тона, но тази година намалението е с 80 000 тона“, обясни Михайлов. Според него на обща среща на организациите в брашна трябва да се вземат решения по редица актуални въпроси в животновъдството. Сред тях са разсрочването на кредитите на животновъдите, очакваните наредби в сектора, от които досега е обнародвана само наредбата за идентификацията на животните, проблемите с ДПП, както и с ушните марки, получаването на които е прекратено на 10 октомври.



Бойко Синапов, Национална асоциация на животновъдите:
„На последния Консултативен съвет по животновъдство получихме уверение, че 70% от субсидиите за глава животно ще бъдат изплатени сега, останалите 30% - до Нова година. Затова сме категорични – по този начин нещата няма да станат. Никой от животновъдите няма да тегли тези жълти стотинки, които ни предлагат. Не сме социалнослаби, за да разчитаме на подаяния. Настояваме за парите, които ни се полагат, за да си отглеждаме животните. Започваме организация за масови протести“, категоричен е Синапов. Той допълни, че фермерите няма да позволят животновъдният бранш отново да бъде потъпкан. „Фермерите са в безизходица. Пазарите са блокирани. Болести по фермите навсякъде - от една година не се води имунопрофилактика“, заяви още Синапов. Той беше категоричен, че животновъдите имат нужда от пари сега, „за да осигурим изхранването на животните през зимата“.



Ваня КЮРЧЕВА
София БЕЛЧЕВА


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!