Животновъди от "Национална асоциация на животновъдите и земеделците - Струма 2012" организират протест на 6-и Юни в Дупница на изхода за София. В изпратено писмо до Фермер.БГ, Юлия Коюнджийска от сдружението заявява, че началният час на протеста ще бъде от 12ч. до паметника "Дупнишка комуна".

 

Животновъдите от Струма излизат на ефективен протест заради проблеми с изплащанията на субсидиите по мярка De Minimis, като според тях те не са изплатени на 100%. Друг проблем посочен от протестиращите е, че обещаните национални доплащания за земя, обвързана с животни в размер на 5 лева/дка за крава/биволица и 1 лв./дка за овца/коза не са включени официално в кампанията по заявяване за подпомагане 2014г.

 

Членовете на сдружението, които ще излизат на протест настояват и за механизъм за трансформирането на съществуващите кредити, сключени между ДФ ”Земеделие” и животновъдите през 2008, 2009 и 2010г. за изхранване на животните в държавни помощи и субсидии и отписването им като съществуващо задължение на животновъдите към ДФ ”Земеделие”.

 

В декларацията на животновъдите, те призовават и за оставки на служители в МЗХ и ДФЗ, които са спъвали работата и диалога им с МЗХ.

 

Цялата проетстна декларация може да видите тук
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!