Животновъдите от цяла Ценовска община са настръхнали, защото останаха без субсидии за пасища и мери. Вместо тях пред кацата с меда се е настанило частно сдружение с модерното име "Еко животновъдство". Освен всички общински пасбища в негови ръце са и 1680 декара държавни земи. "В сдружение Еко животновъдство" няма нито един собственик на животни, което е твърде странно. Въпросното НПО обаче здраво е свързана с властта. Когато сключва договор за тези земи, негов председател е бившият зам. - кмет на Ценово от квотата на ДПС Милен Петров, а членовете на управата му са кметовете на деветте кметства. Новоизпечените "животновъди" са в топли връзки и с юриста на община Ценово Виктор Василев, чиято майка е главен секретар на областна администрация в Русе. При толкова много екстри не е чудно, че хората с животни остават на сухо. Обяснимо е и защо същото "Еко животновъдство" в партньорство с областта реализира проект за прозрачна администрация по Оперативна програма "Административен капацитет". Ефект няма, но 191 000 лева са усвоени и отчетени.

През април миналата година "Еко животновъдство" се сдобива с общинските пасища и мери. С решение на общинския съвет то получава правото да ги стопанисва безвъзмездно. После в договора с кмета на общината Владимир Калинов обаче е записано, че НПО дължи наем от 25 055 лева или по лев на декар. Тази е сумата за 5 години напред, за колкото време е сключен и договорът. Интересното е, че във въпросния контракт площта на пасищата и мерите не е изрично посочена, няма номера и граници на имотите. Пише само, че общината предоставя пасища и мери от общинския поземлен фонд в землищата на общината.

В схемата на "Еко животновъдство" обаче има едно слабо място. По закон, преди да се отдадат общинските мери и пасища, кметовете на селищата са длъжни да свикат общо събрание на населението съгласно чл. 48а от Закона за допитване до населението. Не сме уведомявани за това, скачат ценовчани. Но протоколи от събранията били съставени. В документа на Долна Студена например пише, че на 15 февруари 2008 г. в киносалона се явили 23 души, а час по - късно - 31. Понеже избирателите са 760 и няма кворум, събранието не се провежда. И в село Новград, и в останалите села е така. Документите са изфабрикувани, защото без да съм била на събрание в Новград, съм подписана като протоколчик, негодува Славка Недялкова. Най- големият гаф според хората са пълномощните, с които собственици на животни дават право на "Еко животновъдство" да ги представлява пред Разплащателната агенция. Простичко казано, да прибира парите от фонда по схемата за единно плащане на площ.

Минава време и упълномощителите скачат като ужилени - нито са били на събрания, нито са делегирали някому някакви права. През март тази година 5 души от Долна Студена се подписват под декларация, че пълномощното с техните имена е фалшифицирано. Там не са нашите подписи, а личните ни данни не са написани собственоръчно, пълномощното няма дата, срок на валидност, нито пък е заверено от нотариус, обясняват те в изложението си до Върховната касационна прокуратура и директора на Областната земеделска служба. По случая върви прокурорска проверка, но "Еко животновъдство" вече е прибрало събсидиите за поддръжка на пасищата и агросубсидиите за площите в защитените територии в "Натура 2000". Първите са по около 12 лв., вторите - по 21 лева на хектар. Хората обаче очакват справедливост и сезират всички възможни институции у нас и дори ОЛАФ. От Европейската агенция за разследване на измамите с еврофондовете молят автора на сигнала Йорданка Панева да им предостави сведения за идентификация на площите, за да установят кои лица получават субсидиите и на какво основание. Идентификация обаче, както подчертахме, няма дори в договора за ползване. Посочваме тази подробност не за друго, а защото новият председател на "Еко животновъдство" Анета Ирманова твърди, че сдружението не дава нищо от евросубсидиите на животновъдите, защото то е поело изцяло грижите за пасищата чрез косене.

Защо тогава са изфабрикувани фалшивите пълномощни? Ирманова се измъква: не били използвани от сдружението и тя нищо не знаела за тях. А на въпроса на какво основание сдружението взема субсидиите, щом в него не членуват животновъди, тя казва, че по закон това не е задължително. Тъй като нямали животни, записали, че ще ги поддържат с косене. Същото твърди и изп. директор Милен Петров. Ако наистина нещата стоят така, защо тогава в договора с общината за пасищата и мерите пише, че той се прекратява при ликвидация на животновъдното стопанство. Нали "Еко животновъдство" няма такова? И защо шефът на ОД "Земеделие" Михаил Бобчев съветва Йорданка Панева за разпределението на сдерствата да се отнесе към сдружението, "защото при сформирането му и упълномощаването му това трябва да е уточнено и разписано като процедура". Отваряме скоба, за да поясним, че цитатът е от отговора на дирекцията по повод разпоредена от бившия областен управител Мария Димова проверка през март тази година след жалба на Панева. Уж пълномощните не са използвани, а пак там пише, че животновъдката е упълномощила "Еко животновъдство" да я представлява. Самата тя твърди, че е получила въпросния документ в едно с отговора на Бобчев и така разбрала, че има изфабрикуван фалшификат. Доказването на всичко това, разбира се, е работа на разследващите.

Ценовчани задават и още един основателен въпрос. Защо общината не отговаря на молбите им да се отредят и на тях част от общинските ливади. И то при положение, че в разпоредбите на Министерството на земеделието изрично е записано, че във всяко населено място от площите могат да се възползват освен сдружения и отделни стопани. И е уточнено, че при недостиг на декарите, се придприема редукция.