„Животновъдството е в сериозна криза и много от нас за застрашени от фалити!”, алармираха представители на бранша от Кресна и региона. Те дискутираха проблемите в сектора на среща тази събота, 28 януари, с председателя на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, зам.-председателя Георги Каркъмов и членове на националното ръководство на партията.  Стопаните споделиха, че през годините са получавали прекалено много обещания, които обаче не се изпълняват.

 

Санкциите, налагани на животновъдите заради неуредици с т. нар. допустим слой, са един от големите проблеми, който продължава да няма решение.


„Обработваемата земя в нашия район е разпокъсана, мерите и пасищата, които стопанисваме – ту попадат в допустимия слой, ту са извън него”, заявиха животновъдите. Те поискаха съдействие от представителите на Обединени земеделци за законодателна промяна, с която да се промени срокът за отдаване на общинска земя на животновъдите за повече от една година. Сега, по думите им, те сключват договори година за година, което не е добро решение за бранша.

 

Средствата от европейските фондове продължават да бъдат мираж за животновъдите от кресненския регион. Въпреки шумните рекламни кампании на Министерството на земеделието парите от европрограмите не стигат до нас, заявиха още фермерите. Оказа се, че от присъстващите над 60 животновъди нито един не е реализирал проект по Програмата за развитие на селата и селските райони. Те нямат и достатъчно информация за възможностите за кандидатстване за допълнително европейско финансиране.

 

Европейските пари трябва да стигнат до всички български граждани, включително и до вас от кресненския регион, каза от своя страна председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева. Тя подчерта, че това трябва да става по най-краткия път, без излишна бюрокрация и прекалена бумащина.


За нас, Обединени земеделци, е много важно земеделските производители да получават по-голяма европейска подкрепа, при условие, че българското правителство не отделя достатъчно средства за подкрепа на земеделските производители, отбеляза Ставрева.

 

Голяма част от животните в община Кресна са на пасищно отглеждане и проблемът е категоризацията на фермите. Въпреки отсрочката, дадената за нея, без финансов ресурс не можем да покрием изискванията за първа и втора категория ферми. Нямаме и достатъчно информация какви са точните критерии, на които трябва да отговарят нашите стопанства, заявиха при дискусията представителите на бранша.

Предстоят сериозни промени в ОСП и е важно при разговорите българската позиция в Брюксел да е съобразена с нуждите и възможностите на всички земеделски производители – не само на едрите, но и на дребните и на средните, отбеляза още Петя Ставрева.

 

Безконтролният внос на чужда земеделска продукция от държави, където земеделието получава силна държавна подкрепа, е другият бич за нас, подчертаха също при дискусията производителите от Кресненския регион.