Животновъдни асоциации от 16 европейски държави ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите, който ще се проведе от 3 до 6 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Това съобщи на пресконференция Симеон Караколев, председател на Асоциацията на млечните овце (НАРСПБМ) и организатор на събитието, предаде Фермер.БГ.

Асоциации на животновъди от Румъния, Сърбия, Македония, Грузия, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Молдова, Турция, Украйна, Австрия, Полша, Беларус, Русия и Испания вече са потвърдили, че ще присъстват на Събора по покана на организаторите от Асоциацията на млечните овце.
[news]
Освен това от страна на българското Министерство на земеделието и храните са изпратени официални покани до министрите на земеделието на всяка една от тези държави, за участие в Събора.

На 5-ти май ще се проведе Кръгла маса между български фермери и животновъдни организации и делегациите от останалите европейски държави, съобщи още Симеон Караколев.

Националният събор на овцевъдите се превърна в едно от най-големите аграрни събития не само в България, но и на целия Балкански полуостров и тази година той ще бъде още по-мащабен. В Европа няма друго такова събитие, което да съчетава селското стопанство и културата и фолклора в едно, коментира Симеон Караколев.

Тази година изложбената площ и шатрите на събора ще се разполагат на 80 кв.м. За първи път са наети и 120 дка непосредствено до изложбената площ, които са определени за паркинг.

В рамките на събора ще се проведе Национално изложение на Плевенска черноглава овца; Изложение на породисти овце, кочове, агнета и кози; Национален селекционен преглед на Каракчанско куче; Състезания по теглене на товари с коне тежковози; Атракции и състезания по доене, стригане и обезкостяване. Ще бъде представена селскостопанска техника и оборудване за животновъдни ферми от Тайтън Машинъри България. Ще се проведат още: Изложения на биологични и традиционни храни; Занаяти и музейни експозиции, свързани с овцевъдството; Народни борби; Кулинарни шоу програми, Народни веселби и нестинари.
 








© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!