Промните в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи са крайно пагубни за българското животновъдство. Това посочват в декларация представители на 21 животновъдни организации, които търсят помощ от премиера Бойко Борисов.
 
Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите заяви: Текстовете остават и възможност за злоупотреба от нереални ползватели, без животни, защото дават правото на всички да ползват „пасища и мери“, но като заменят названието с „постоянно затревени площи“ или „ливади“. 
 
Накратко в Закона е оставена голяма порта за злоупотреба от нереални ползватели, отново без животни, които заграбват земите само за подпомагане, без да подобряват ландшафта и спазват кръстосаното съответствие, посочват фермерите. 
 
Няма логика в декарите, заявени като "затревени площи" в момента да не могат да стъпват животни, само защото площите не се казват "пасища и мери". Трябва да се спре разораването на тези площи, каквато е и препоръката на Комисията по земеделие към ЕС, каза още Зоров. 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!