Животновъди в ямболско блокираха пътя между град Болярово и селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа.
 
 
Те препречиха пътя на разклона за селата, за да не допускат ветеринарите да преминат и да умъртвят добитъка им. Причината за наложителната евтаназия е заради появилото се огнище на болестта чума по дребните преживни животни, съобщи бТВ. 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви три нови огнища на чума по дребните преживни животни. Заразата е открита в село Крайново, село Странджа и село Шарково, община Болярово, област Ямбол.
 
Снимка:бТВ
 
Блокадата към трите села ще продължи, докато не бъдат приети исканията на животновъдите. Те настояват да бъдат взети втори проби от животните и да се спре заповедта за избиването на всички животни. Според протестиращите обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяването на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен, пише БНР.
 
„Призоваваме всички овцевъди и козевъди да внимават, когато изпращат животните си на паша. Да ограничат пашуването до възможно най-близко до животновъдния обект пасище и да не смесват животните си с други“, заявиха вчера пред Фермер.БГ от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
 
БАБХ е наредила взимане на мерки, за да се предотврати разпространяването на заразата. Сред действията, които се предприемат, са проучване на движението на заразения добитък и храната му. Трикилометрова е предпазната зона около засегнатите обекти и 10-километрова зона за наблюдение. В населените места в тези две зони БАБХ нареди да се извършат актуализация за данните за дребните преживни животни, ежеседмични клинични прегледи, взимане на двойни кръвни проби.