Така, както е направена ваучерната система за гориво, е много слабо приложима за животновъдите, категорични са от браншовите организации в сектор „Животновъдство“. Темата е била обсъдена на поредна среща в МЗХ, но животновъдите не са останали удовлетворени от отговорите на поставените от тях проблеми.

 

„Беше ни обяснено, не кампанията е стартирала и затова проблемните казуси ще се изчистват в хода на кампания 2014. Основният проблем за животновъдите в случая касае пряко нерешените поземлени отношения“, заяви за Фермер.БГ Димитър Зоров, председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите, който е участвал в срещата. Един от основните проблеми за животновъдите е, че много от тях нямат собствена земеделска техника.

 

„Животновъди, които нямат собствена техника, в масовия случай са се организирали заедно с други техни колеги, за да ползват техника. Но в този случай животновъдите не могат да участват в системата за получаване на ваучери, защото не са собственици на тази техника. Обясняват ни, че трябва да се сключат договори за съвместно ползване, но един такъв договор носи още редица данъчни задължения, не може да се ползва само във ваучерната схема. Ние искаме да има ясни и прозрачни схеми“, категоричен е Зоров.

 

Той допълни, че неяснотите по отношение на ваучерите за гориво ще принудят част от животновъдите да не подадат документи за участие. „Според нас това е най-сложната система. От една страна общинските служби се натоварват допълнително, от друга – животновъдите минават цялата бюрократична система по Наредба 3. Защо е необходимо това, при условие, че всички фермери са регистрирани в система ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол), която е призната в ЕС.

 

В ИСАК е ясно и точно записано кой какви площи има и с какво ги обработва“, обобщава Зоров поставените от животновъдите въпроси към Министерството на земеделието и храните (МЗХ). И допълва, че от страна на министър Греков са получили разбиране и че срещите за решаване на проблемни казуси в животновъдството ще продължат.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!