Всеки продукт, който не е произведен на 100% от прясно мляко, да не се нарича млечен, а  имитиращ продукт. За това ще настояват млекопроизводители по време на работна среща за промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, съобщи за Фермер.БГ Танчо Колев, председател на Асоциацията на млеко и месопроизводителите. Срещата ще се проведе в средата на тази седмица между експертите на Земеделското министерство, животновъдни организации и представители на млекопреработвателния бранш.  
 
Мандрите, които ще работят само българска суровина да бъдат разделени от тези мандри, които ще произвеждат имитиращи продукти с вносни суровини. Това е едно от предложенията на Асоциация Тракийско мляко, съобщи председателят ѝ Иван Петков. Освен това, в етикетите на млечните продукти трябва да бъде ясно обособено съдържанието на продукта. 
 
По думите на животновъда контролът на мандрите е изключително занижен. От Асоциация Тракийско мляко ще предложат в тази връзка на входовете и на изходите на мандрите да се въведат кантари, свързани директно с НАП, „за да бъде всичко на светло, защото иначе нещата няма как да се оправят“.
 
Въпреки работната среща, която ще се проведе между млечния бранш и МЗХ за промени в Наредбата за млечните продукти, Иван Петков не крие, че е песимист относно резултатите, които ще се постигнат: „Не очаквам кой знае какви резултати, песимист съм.... Защото от доста време правим срещи – събираме се, правим една говорилня и всеки е прав за себе си, и ще си тръгнем и всичко ще си продължи по старо му...“, казва животновъдът, който отглежда около 70 - 80 млечни крави в Опан.
 
На въпрос, какво трябва да направи Държавата в лицето на отговорните институции – МЗХ и БАБХ, Иван Петков заяви: „Държавата трябва да затегне максимално контрола на мандрите и на вносните млека!“