Хаосът и корупцията в държавната администрация докараха до фалит десетки фермери, които са имали нещастието да спазват правилата на играта. Троен скок на фалитите в земеделието за една година отчете само преди дни международната компания за управление на кредитния риск "Кофас". Официално към първото полугодие на тази година в несъстоятелност са 239 наши фирми, като 11.3% от тях са от аграрния сектор.
 
Някъде зад тези числа се крие и 21-годишният Стоян, който вече 8 месеца е в неведение какво прави Държавен фонд "Земеделие" с проекта му по"Млад фермер". Стоян е завършил селскостопански техникум. След дипломирането си купува 100 овце, които сега отглежда в полите на Стара планина. "Животът ми ще се преобърне като от торнадо, ако заради липса на пари не одобрят проекта ми и не получа субсидията от 12 500 евро", категоричен е той. "Задлъжнял съм към всички роднини и съселяни, докато купих овцете преди година. Заем от банка не съм взимал и не мисля и да го правя при тия лихви", категоричен е той. Покупката на овцете му излязла 20 000 лв. "Купих всички тези животни, за да покрия изискването в наредбите, според които трябва да притежавам ферма от т.нар."две икономически единици", обяснява той.
 
Отишъл в Службата за съвети в земеделието и оттам му пресметнали, че 90 овце майки покриват това изискване. Наел и пасища от общината за 5 години напред. Но това се оказало лесната част от начинанието. Трудното - сблъсъкът с администрацията, тепърва предстои. "И работата с държавата е на хаос, както карането по пътищата.
 
Никой не спазва никакви правила!
 
В наредбата пише, че до 3 месеца след кандидатстване фонд "Земеделие" трябва да каже дали проектът ми е одобрен и дали ще получа 12 500 евро субсидия. Осми месец тече, а отговор няма”.

В главата на Стоян вече се е оформил черен сценарий за бъдещето му - ако нищо не стане с проекта, напролет отива ратай в някоя испанска ферма, за да може поне да върне борчовете си към селото...
 
източник: в-к Сега

снимка: Next87