Общинският съвет на Плевен прие промени в Наредба №9 за ползване на пасища и мери - публична общинска собственост, и предоставянето им за индивидуално и общо ползване на земеделски стопани за отглеждане на животни.
 
 
Промените са заради несъответствия в текстове на досегашната наредба със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщи Дарик.
 
Разминаванията са били в режима за предоставяне на пасища, мери и ливади на правоимащите лица и липсата на критерий за отстояние на пчелините, разположени върху пасища, мери и ливади съгласно Закона за пчеларството.
 
Според нов текст в Наредбата пасищата, мерите и ливадите се разпределят на правоимащите лица, които имат регистрирани животновъдни обекти в съответното землище. 
 
 
Нормата на площите, които ще се разпределят съобразно броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански животни, е следната:
- до 15 декара за 1 животинска единица в имоти от първа до седма категория; 
- до 30 дка за 1 животинска единица в имоти от осма до десета категория; 
 
На правоимащите лица, които отглеждат говеда с предназначение за производство на месо и животни от местни породи, се разпределят до 20 декара за 1 животинска единица в имоти от първа до седма категория и до 40 дка за 1 животинска единица в имоти от осма до десета категория.
 
На стопаните, които отглеждат говеда за мляко или месо, овце или кози, одобрени за подпомагане по дейностите от подмерки „Плащания за преминаване към биологично земеделие" и „Плащания за поддържане на биологично земеделие", включени в направление биологично животновъдство, се разпределят имоти до 0,15 животинска единица на хектар, независимо от категорията на имотите.
 
 
При устройване на постоянен пчелин върху пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд се осигурява не по-малко от 3 кв. метра и не повече от 10 кв. метра площ на едно пчелно семейство.
 
Пчелинът трябва да бъде на разстояние не по-малко от 10 км от регистриран пчелин за производство на елитни пчелни майки и резерватни пчелини; 5 км от регистрирани репродуктивни пчелини за производство на племенни пчелни майки; 3 км от съседни пчелини, регистрирани за отглеждане на пчелни семейства по биологичен начин.
 
Промените влизат в сила 7 дни след публикуването им на интернет страницата на Общинския съвет.