Животновъди от различни краища на страната, представители на редица браншови организации, ще протестират днес на обяд пред сградата на МЗХ. Поводът за акцията са многото на брой саннкции, които са наложени на стопаните на животни заради пасищата. Общо в страната са глобени стотици, а може би и хиляди животновъди, чиито санкции възлизат на общо 20 млн. лв. „Причината е, че бяха наложени нови слоеве и новите снимки, които са направени, не съвпадат със заявленията, които са подали животновъдите и се получава едно голямо разминаване", заявяват браншовици.

По първоначална информация в протеста ще се включат 14 браншови организации. Животновъдите ще получат подкрепа и от биопроизводители. Своето участие и пътуване до София са заявили и фермери от страната, които не членуват в никакви организации.

Част от недоволството на сектора е инспирирано от натрупани проблеми в последните години и най-вече малкото пари в сектора, които недостигат за модернизирането на всички ферми, затова след края на 2011 г. десетки хиляди ще затворят врати.

Междувременно министър Мирослав Найденов каза, че е изненадан защо протестът се прави днес, тъй като утре ще заседава кризисния щаб по животновъдство. В интервю за Фермер.БГ той посочи, че няма достатъчно добър диалог с животновъдите и единствено с тях все още имат разминавания по отношение на мненията в посока на натрупаните проблеми. "Не минава седмица, в която да не се виждаме и да гояворим със зърнопроизводителите, ето и с тютюнопроизводителите стигнахме до консенсус", каза министърът. "Получава се една ситуация, много вожд, малко индианец", каза още той по повод организацията на животновъдите.


Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) ще се включи в утрешния протест пред сградата на МЗХ, тъй като съществуват множество нерешени проблеми пред сектора на земеделието, уточняват биопроизводителите. Още повече, преди повече от седмица, асоциацията излезе с декларация за тези проблеми, като до този момент не е последвала никаква реакция. от БАБ са подготвили нова декларация /изтегли от тук/, която ще бъде изпратена на министъра и на премиера.